Въпрос на ентусиазъм

Волейболните клубове у нас се сблъскват с куп проблеми

Sportinglife
Sportinglife 16:35 ч., 07 Авг 2015
0
110

Докато голяма част от волейболните фенове се готвят за предстоящото европейско първенство за мъже, което ще се състои в началото на октомври, за клубовете август е един от тежките месеци. Защото именно това е времето когато трябва да бъдат направени плановете за новия сезон – селекция, треньори (където е необходимо), лагери, турнири.

Ситуацията е тежка, защото клубовете на практика сами трябва да намерят пари за всичко. Потвърждават го и в един от най-младите членове на федерацията по волейбол – „Верея Волей” от Стара Загора.

Въпреки че като цяло е град с традиции в спорта, волейбол в града няма от повече от 20 години. Водени от ентусиазъм местен бизнесмен и двама треньори започват от нулата само преди две години. Получават подкрепа от кмета Живко Тодоров и съвсем скоро се радват на зала, в която играят и тренират. Е, понякога се налага да я делят с други, но базата не достига навсякъде.

Две години и половина по-късно първите резултати са налице – момичетата до 12 години са шампионки, момчетата в същата възраст – втори.

Но наред с хубавото върви и не толкова хубавото.

В клуба залагат на млади треньори. Които нямат нищо против да се учат от по-опитните, дори проявяват завиден ентусиазъм. Но няма от кого. Защото в България треньорски курсове няма.

За разлика от Италия, например, където има и Асоциация на треньорите, има и ежегодни изпити. Единственият, който в последните години си е позволил да работи с колегите си е Камило Плачи. Но само толкова.

В клуба са готови да намерят средства и за закупуването на система за статистика. И отново се сблъскват с проблем – въпреки че има човек, който да проявава желание да работи с нея, няма къде той да бъде обучен.

Проблем е и медицинският контрол. Ръководството на клуба настоява преди началото на всеки сезон децата да си правят профилактични прегледи, за да се знае какво е състоянието му.

Специализирано звено, което да извършва такива обаче няма. Затова се опира до личните лекари. Не всички обаче са склонни да издават направления за преглед при кардиолог, например.

„В Турция например всичко е близо – залата за тренировка, медицинско-възстановителния център, спортното училище. Резултатите от работата им видя всеки, който беше в залата в Казанлък на Балканиадата за момчета до 15 години. След 5 години този състав ще ни бие съвсем спокойно”, анализират от старозагорския клуб.

Въпреки проблемите обаче продължават да работят. Както и всички над 100 клуба, които са членове на федерацията. Защо обаче повечето развиват деца и юноши, но не успяват да изкарат състезатели при мъжете и жените, както и да направят силни представителни отбори е една друга тема.

Докато се опитват да вървят по правилата в старозагорския клуб търсят и всяка възможност за изява. Само преди дни деца от клуба са участвали в камп във Велико Търново, организиран от бившия капитан на националния отбор Николай Иванов. В началото на октомври пък клуба ще организира международен турнир за девойки до 17 години.

Общо „Верея волей” има 13 групи в отделните възрасти, развива се и мъжки отбор. От клуба са си поставили за цел и следващата година да имат още повече финалисти и шампиони. Готови са да развиват и женско направление, стига да се намери спонсор. Почти на финала са и проектите им за развитие на базата. Амбицията им е сериозна и се надяват да намерят и още хора, освен общинското ръководство, които да им подадат ръка.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията