Боб Бел и Renault слагат ръка на опашкаря Manor

Малкият британски тим е изненадващ избор на френския гигант

Sportinglife
Sportinglife 12:50 ч., 02 Юни 2015
0
234
GETTY IMAGES

Изненадващото назначение на бившия шеф на Renault и Mercedes Боб Бел в опашкаря във Формула 1 Manor подхрани слуховете, че френският автомобилен гигант Renault се е насочил към купуването на малкия британски тим, който наследи фалиралия Marussia в световния шампионат.

По-рано тази година се появи информация, че бившият технически шеф на Mercedes Бел се е върнал на работа в Renault, където за кратко замени начело на тима Флавио Бриаторе, след като през 2009 година избухна скандала „Крашгейт” и италианецът напусна Формула 1.

След това Renault продаде тима си на Жерар Лопес, който го прекръсти на Lotus, а Бел премина в Mercedes.

След настъплението на Ники Лауда и Тото Волф, които поеха контрол над Mercedes миналата година, Бел си тръгна от тима и се появиха информации, че се е върнал в Renault.

В момента големите шефове на Renault обмислят бъдещето на компанията във Формула 1, като най-общо вариантите са три: марката да остане доставчик на мотори на Red Bull, да си купи отбор и да се върне като конструктор или да напусне напълно световния шампионат.

Бел е назначен като „технически консултант” в Manor, а това обикновено е длъжността, която заемат бъдещите шефове на всеки отбор преди да влязат в длъжност.

Списание auto motor und sport разкри, че част от шефовете на Renault са се срещнали по време на Гран при на Монако с главния изпълнителен директор на Lotus Матю Картър, за да обсъждат купуването на тима от Енстоун.

Големият бос на Renault Карлос Гон също беше в Монако, където заедно с висш представител на петролната компания Total се срещнаха с Бърни Екълстоун.

„Вече е ясно, че Renault иска да се върне във Формула 1 със собствен отбор”, написа авторитетното германско издание.

Но насочването към Manor ще е сериозна изненада. Трябва да се отбележи, че заедно с Бел в Manor отива и инженерът Джанлука Писанело, който преди това работи за Caterham и Toyota.

Преди броени дни Бел и Писанело се появиха в поредица информации като бъдещи ключови фигури в новия тим на Renault, който се очаква да бъде оглавен от настоящия шеф на Renault F1 Сирил Абитбул, а 4-кратният световен шампион във Формула 1 Ален Прост остава посланик на марката, но ще има повече ангажименти към тима.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията