5 смели прогнози за Гран при на Испания

Нийл Джеймс, The Bleacher Report

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 06 Май 2015
0
375

Само след четири състезания във Формула 1 през 2015 година световният шампион Люис Хамилтън вече има аванс от 27 точки. Така че, ако в неделя победата на пистата „Каталуня” вземе някой друг, това ще е глътка свеж въздух за развитието на шампионата.

Дали това няма да е някой от пилотите на Ferrari? Кими Райконен направо страхотно състезание в Бахрейн и сега идва следващата му стъпка в битката със съотборника му Себастиан Фетел. Или пък Себ ще вземе втора победа за новия си тим.

Предлагам ви пет смели прогнози за предстоящия състезателен уикенд в Барселона, които ще направят тази част от сезона доста по-интересна, ако се случат.

Победа за Нико Розберг

През 2015 Люис контролира какво се случва в Mercedes. 4 спечелени квалификации, 3 победи и едно второ място, а Нико Розберг всеки път остава зад световния шампион.

В резултат на това Люис има 27 точки аванс, но Нико кара много добре на „Каталуня” – той спечели квалификацията тук през 2013, а през миналата година победата взе Хамилтън, но Розберг беше по-бързият пилот на Mercedes.

Изпреварванията в Барселона са трудни, така че квалификацията ще е решаваща за изхода на състезанието. Ако си върне добрата квалификационна форма от 2014, то Розберг има шанс за първа победа през 2015.

Кими Райконен ще победи Себастиан Фетел

Кими завърши пред Себ в Бахрейн – за първи път от началото на сезона. Грешката на Фетел, която го извади от трасето, която той допусна докато се опитваше да се брани от Розберг, улесни финландеца, но дори и без нея Кими щеше да е пред него на финала. Просто Райконен беше по-бързият пилот на Ferrari от края на първата серия обиколки до финала и демонстрира страхотно темпо със средно твърдите гуми.

Но няма гаранции, че това ще се повтори в Испания. Въпреки, че пилотите ще използват същите средно твърди гуми, но този път заедно с твърдите сликове. А и Кими има нужда от добри резултати, за да не се превърне в №2 на Фетел.

Пастор Малдонадо ще вземе точка

Пастор е пилотът с най-лош късмет от началото на сезона – това е неоспорим факт. В Австралия Фелипе Наср го извади от трасето на втория завой след старта, а в Малайзия го удари Валтери Ботас и това означаваше спукана гума за венецуелеца. В Китай Дженсън Бътън го удари отзад, а в Бахрейн още в първата обиколка дойде удара между Пастор и Макс Верстапен. И нито един от тези инциденти не е по вина на Малдонадо.

Но има и други – в Китай Пастор допусна две сериозни грешки, удари Фелипе Маса в Бахрейн и във всяка една квалификация през 2015 завършва зад съотборника си Ромен Грожан.

Пастор спечели в Испания през 2012, това сега едва ли ще се повтори, но темпото на новия Lotus не е лошо, така че ако се опази от проблеми Малдонадо има сериозен шанс за място в Топ 10.

Два гръмнали мотора за Renault

В Бахрейн две от четирите коли с мотори на Renault не успяха да стигнат до финала, третата пресече финиша, но с гръмнал мотор. В Renault имаха три седмици, за да работят по проблемите си, но в Red Bull не са много оптимистично настроени за предстоящия уикенд – така че 50% загуби са приемлива прогноза.

Точки и за McLaren

През 2015 McLaren записа най-лошия старт в историята си, а като се има предвид, че първият сезон на тима във Формула 1 е през 1966, това е сериозно постижение.

Но в Бахрейн Фернандо Алонсо участва в битката за точките и остана 11-и, а в Honda също работят усилено, за да решат проблемите си. Естествено, не всичко ще бъде оправено, но крачката от 11-ата позиция към зоната на точките не е толкова голяма с оглед на конкуренцията в средата на таблицата.

Ако Алонсо и Дженсън Бътън стигнат до финала в неделя, поне единият от тях ще вземе точки.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията