Ще става все по-страшно

Напрежението в българския футбол ескалира с всеки ден

Джони Кейджов
Джони Кейджов 15:15 ч., 05 Дек 2014
0
60
Lap.bg

Напрежението в българския футбол ескалира с всеки ден.

На старта бяха четвъртите в света, които оспориха дори величието на техния личен национален празник 17 ноември. А за да не останат назад, футболните клубове също минават всякакви граници.

„ЦСКА са болни мозъци“, каза Кирил Домусчиев.

„Нашата любов не са кренвиршите на „Антибиотик“ (Разград)“, отвърна „Армията“.

Това са само две извадени фрази от чувала на футболния Дядо Коледа в месеца не веселието, когато всички уж трябва да са щастливи.

С това ли ще се привърши? Забравете! До Коледа има почти три седмици.

Битката тепърва започва и ще става още по-ожесточена. Всяка загубена точка, съдийски наряд и грешка ще бъдат повод за ярост.

„Лудогорец“ е смешен с твърденията колко биткаджийски мач направил с „Марек“. От ЦСКА пък нямат право да се оправдават, че дупничани им скочили и затова не ги победили.

Има комисии, има органи на реда – да разследват, ако има нещо нередно. Да премираш опонента на прекия ти съперник за титлата не е престъпление по буквата на закона. Престъплението е да дадеш пари на някой да падне. В Италия показа, че не се церемонят. Славният Ювентус беше пратен във втора дивизия, Милан започна сезон с отнети точки – за корупция. Когато искаш да изкорениш гнилото, не се съобразяваш с имена. Без значение дали това са ЦСКА и Левски, или модерният Лудогорец.

Да вярваме на системата обаче смисъл няма.

Един единствен тим Янтра (Габрово) в далечната 1995 година беше изваден от футбола за корупция. През години видяхме дори как героят от САЩ'94 Златко Янков собственоръчно пише обяснение как е трябвало да завърши мача Черно море – Черноморец, но наказания не последваха.

Дори сегашният Марек бе наказан с 10 000 лева за съмнение за уговорени мачове, но така и не казаха кои са.

Липсата на работещи органи в БФС и държавата ще доведе до нещо много по-сериозно от декларации.

Напрежението ескалира, а с него може да бъде посегнато дори на човешки живот на стадиона. При това не говорим за изгорялата част от комплекс „Царско село“, собственост на видния член на сдружението ЦСКА Завинаги Стойне Манолов.

Това явно бе битов инцидент, но облакът на съмнение, че може да е част от войната по оста „Армията“ - Разград, ще си виси.

За Лудогорец е ясно – Домусчиев не може да си представи да пропусне второ участие в Шампионската лига, донесло толкова милиони.

И средства няма да хаби за каузата. ЦСКА пък вече седем години чака да стане шампион и въпреки катарзисът всички в клуба са решени на всичко, за да спрат Разград.

Обществеността трябва да изисква едно единствено нещо – битката да се реши на терена.

Да не се раздават пари под масата, да не се притискат съдиите. И „А“ група ще е вече истински честен футбол. Извинявайте, но някой вярва ли още в Дядо Коледа?

Очаквайте да става още по-страшно, а ударите под кръста да са по-силни от стоманените юмруци на Владимир Кличко.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията