Атлетико - царят на статичните положения

Анчелоти и Реал знаят срещу какво трябва да се борят

Sportinglife
Sportinglife 08:45 ч., 14 Апр 2015
0
777
GETTY IMAGES

Каквото и да постигне като треньор Диего Симеоне, архитект на възраждането на Атлетико Мадрид в последните 4 години, той винаги ще бъде помнен заради онзи инцидент на световното първенство през 1998 г.

Тогава Симеоне преигра сериозно след като Дейвид Бекъм го ритна леко и това доведе до червен картон за бившия капитан на Англия. Аржентина после спечели с дузпи и се класира на четвъртфинал.

Симеоне беше коварен като играч. Същият е и като треньор. Другото, с което можем да го оприличим като качество от треньорската му кариера е, че планира всичко перфектно.

Нещо, което също е развил от кариерата си на терена.

Имаше още един момент от онзи мач във Франция преди 17 години. В добавеното време на първото полувреме Аржентина спечели пряк-свободен удар на границата на наказателното поле. Симеоне, Габриел Батистута и Хуан Себастиян Верон се събраха около топката, докато съотборника им Хавиер Санети застана до англичаните на стената.

Очакванията бяха, че Батистута ще изпълни свободния удар със сила, или пък Верон – с техника.

Това, което последва, беше изненада. Нямаше удар, само нисък пас на Верон към Хавиер Санети, който се отлепи от стената, смени посоката и получи топката от Верон. Англичаните бяха слисани, което остави време на Санети да овладее и да изравни резултата до 2:2. Последният гол преди дузпите.

Защо обаче се връщаме към този момент?

17 години по-късно Симеоне и неговия помощник Херман Бургос (резервен вратар на Аржентина на онова световно), са тези, които планират статичните положения за Атлетико Мадрид. Футболистите ги тренират, отново и отново.

В мача срещу Порто от Шампионската лига, Атлетико изостана рано в резултата. И тогава дойде момента на статичните положения. Защитниците на Порто се подредиха на стената и бяха също толкова изненадани, колкото тези на Англия. Арда Туран се измъкна зад защитата и вкара победния гол 4 минути преди края. Симеоне и Бургос се прегръщаха на тъчлинията.

Играчите на Атлетико се превърнаха в експерти на статични положения.

Нещо, върху което Бургос работи изключително много. Неговото планиране е подпомагано също от Симеоне, бившите му съотборници в националния на Аржентина и настоящите играчи на Атлетико.

Това изучаване на статичните ситуации изведе Атлетико Мадрид много напред. През миналия сезон в Шампионската лига, голове от подобни моменти ги пратиха на финала. Там Дюшекчиите водеха на Реал Мадрид, разбира се след гол с глава от статично положение, до края на 90-те минути.

Всъщност изучаването на корнери, свободни удари и подобни положения, са в основата и на успеха на Атлетико в Примера през сезон 2013-14. Дюшекчиите спечелиха титлата на Испания именно благодарение на това. А в последните 2 години ефикасността при ситуациите от спряла игра доведе до трансформацията в отношенията между Атлетико и Реал Мадрид.

Дюшекчиите не можеха да победят местния съперник в първите 13 години на настоящия век.

Но в последните 6 мача, откакто Реал спечели финала на Шампионската лига след продължения, Атлетико няма загуба от големия враг.

Двата гранда от столицата на Испания се срещат за седми път този сезон в четвъртфинал от Шампионската лига. Статичните положения са подготвени.

„Атлетико изпъква в испанския футбол, защото прави нещо нетрадиционно, нещо различно за стила, на който са свикнали хората тук. Статичните положения са огромен успех за тях”, признава Пол Клемънт, помощник треньор на Реал Мадрид.

В Реал имат право да са леко параноични.

Не можеш да опишеш възхода на Атлетико при Диего Симеоне без ситуациите от спряла игра.

От гола на защитника Миранда, който спечели финала на Купата на Краля срещу Реал на „Бернабеу” през 2013 г. , до попадението на друг защитник - Диего Годин с глава, който спечели титлата в Барселона през 2014.

По-рано през сезона Раул Гарсия вкара от корнер, за да спечели дербито на „Бернабеу”. Триумф, който може да бъде добавен към успеха за Суперкупата срещу Реал през август.

Последва отстраняване на съседите от Атлетико в два мача за Купата на краля този сезон и невероятното 4:0 над Реал в последното дерби.

Атлетико няма Лео Меси или Кристияно Роналдо.

Те не печелят с огромни резултати. Но имат своята формула и своите специалитети. Имат височина в атака в лицето на Марио Манджукич и страхотни центрирани от фланга за хора като Годин, Миранда, Тиаго и Раул Гарсия.

Способността на Атлетико да използва тези козове е заради възможността да се използват различни стратегии при статичните положения. Как се изпълняват корнерите, как се объркват съперниците при движението на играчите в наказателното поле.

У дома, срещу съперници, които са свикнали с играта на Атлетико, Дюшекчиите вкарват около 40% от головете си след статични положения. В Шампионската лига хората на Симеоне също имат възможност да покажат силата си.

Няма отбор, който да е спечелил повече свободни удари от Атлетико в Шампионската лига този сезон.

Няма и човек с повече асистенции от Коке, който с капитана Габи е специалиста при изпълняването на статичните ситуации.

От другата страна на мадридското дерби също има много сила във въздуха. Серхио Рамос не спира да бележи с глава, Кристиано Роналдо е много силен в този компонент, Бензема също вкарва с глава.

В мача срещу Байерн в Мюнхен миналия сезон на полуфиналите Реал победи 4:0, като три от попаденията бяха след статични ситуации.

В дербито на Мадрид обаче има един отбор, от който да очакваме подобни попадения, и това е Атлетико.

Параноята на Реал е оправдана. Ще видим дали Анчелоти и компания могат да изработят стратегия, за да спрат статичните положения на Атлетико.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията