Марек – символът на А група

Да не се дадеш на ЦСКА и Левски – това е мечтата на всеки по-малък отбор в България

Хенри О'Дейвид
Хенри О'Дейвид 10:25 ч., 01 Дек 2014
0
60
Lap.bg Сашо Крушевски

Да не се дадеш на ЦСКА и Левски – това е мечтата на всеки по-малък отбор в България. Постигна я Марек.

На славния „Бончук”. Стадионът, където в европейските турнири дебютира сър Алекс Фъргюсън!

Мъжка игра, здраво ритане и грандовете са на колене. Тръгнаха си с навесени носове и една точица, която не им е достатъчна. Преди 10, 20 или повече години Марек щеше да заслужава само аплодисменти. А защо не и сега?

Защото в мачовете на „Бончук” има нещо гнило.

И не в тези срещу ЦСКА и Левски. Беше отбелязано най-добре от „Господари на ефира”, които паказаха как мъжагите от Марек играят с един друг съперник. Онзи от Шампионската лига.

Марек-ЦСКА 0:0

Разширен репортаж

Четири гола за Лудогорец, четири път шпалир на дупничани. Веднъж да се случи – добре. Втори път – пак добре. Но сянката на съмнението овисна със страшна сила върху стадиона, където е губил дори Байерн.

Лудогорец се приближи до ЦСКА на само три точки и букмейкърите отново ще свалят коефициента за „зелена” титла.

Даже може да го премахнат. Но Дупница все повече заприлича на Перник. Спомняте ли си онзи майски ден на 2012-а? ЦСКА отиде и загуби с 0:2. Не беше дадена 100-процентова дузпа срещу Жуниор Мораес. Съдията Таско Тасков (случайно свирил преди седмица още едно дерби) стана мишена на „червеното” недоволство.

Няколко кръга по-рано в Перник отиде да гостува и Лудогорец. Точно тогава веднъж и само веднъж ръководството на Миньор реши да протестира за нещо си срещу БФС и пусна момчета на по 16-17 години. Дали победата на Лузогорец щеше да е със 7:0 или със 17:0, значение няма. Препратката към историята не е случайна. Единствената разлика е, че случаят Перник беше в края на сезона, а този в Дупница – по средата. Може би е опасно да се оставят отново нещата за последния момент.

Националната кауза, както някои наричат Лудогорец, убива българсия футбол.

По дупнишки и по пернишки. Собственикът Кирил Домусчиев дори в интервютата си не отрича, че премира съперниците на конкурентите. По неофициална информация и по думи на участници в събитията Марек вече два пъти се облажи - и за 1:1 срещу Левски, и за 0:0 срещу ЦСКА.

17-и кръг

Славия-Ботев 3:0
Локо Пд-Черно море 1:1
Хасково-Берое 1:0
Левски-Литекс 2:2
Марек-ЦСКА 0:0
Лудогорец-Локо Сф 5:1

Лудогорец е най-силният отбор на България и единственият без грам финансов проблем.

Играе като равен с Ливърпул, Реал и Базел, но се страхува от умрелите от глад грандове, които „нямат 320 лева за магнитен резонанс”. Ако официално стимулирането да победиш някого не е престъпление, то най-малкото не е морално. Като член на изпълкома на БФС Домусчиев би трябвало да милее за бъдещето на българския футбол и да го разглежда като цяло, а не като личната си губерня в Разград.

Има пари, да дава огромни заплати на звездите си. Но защо единственият отбор, който не се е оплакал от съдия, е Лудогорец? И защо, когато разликата между ЦСКА и Лудогорец, стана седем точки, съдиите „извадиха ножа” срещу ЦСКА. За справка – неотсъдена дузпа срещу Славия, за геройствата на Тасков срещу Лудогорец е писано много, сега спестеното брутално нарушение в наказателното поле срещу Марек.

И още въпроси – как така тихомълком Берое се съгласи да си отложи мача за купата срещу Лудогорец, който трябваше да се играе тази сряда? Явно всичко е подчинено на националната кауза от Делиормана, а не на личния клубен успех.

Класиране

ЦСКА 38 т., Лудогорец 35, Берое 28, Левски 28, Литекс 26, Локомотив София 26, Ботев Пловдив 24, Черно море 22, Локомотив Пловдив 20, Славия 17, Марек 13, Хасково 7 т.

Доказателство е радостта на играчите на Марек след края на мача, защото точката срещу ЦСКА не им помага в битката за оставане, но бонусът в съблекалнята е добре дошъл за коледните празници. Да не говорим за невиждания по света конфликт на интереси, в който един клубен президент държи телевизионните права на цялото първенство.

Българският футбол е в мъртва хватка на една кауза.

А тя почти сигурно ще приключи с европейската си слава след няколко дни и ще й остане... „А” група. Там е ясно – който й пречи, бива стъпкан. Но не толкова на терена, колкото извън него. Историята е доказала – конкуренцията ражда класата. Не убиването й.

И не когато Марек и Миньор са основни офицери в двора на краля.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията