Марек и Добруджа ще определят новия волейболен шампион на България

Дебютантът или ветерана?

Sportinglife
Sportinglife 13:55 ч., 06 Апр 2015
0
465
Lap.bg

В 17,30 часа тази вечер започва битката за шампионската титла в родното волейболно първенство при мъжете. Съперници в спора за златните медали са Добруджа и Марек. Домакин на първата среща е зала „Добротица” в Добрич, играе се в серия до три победи от пет мача.

Часове преди началото на битката предимствата сякаш са на страната на Марек. Дупничани изиграха по-малко срещи в полуфиналите след като серията им приключи с едва три двубоя. В същото време Добруджа изигра цели пет мача, всеки един от които достатъчно тежки срещу Нефтохимик. Така тимът на Мирослав Живков имаше и по-малко време за почивка и възстановяване – нещо не без значение в съвременния спорт.

Добруджа има един финал в историята си

Клубът от Добрич, макар че под настоящото си име е новак в елита, вече има един финал в историята си.

През 1996-1997 година северняците стигат до решителната битка в Елитната национална група. Губят обаче на три пъти от тогавашния хегемон Левски Сиконко.

За първи път в историята на клуба пък състезател на Добруджа е обявен за №1 на поста си в цялата група.

190-сантиметровият Цветан Тодоров навръх 30-ата си годишнина става най-добър нападател в шампионата.

Освен това за Марек това е пореден финал, докато Добруджа играе на подобен етап за първи път. Тимът от Добрич е в елита за едва втора година. Да, отборът спечели редовния сезон, но едно е да играеш на разменено гостуване в серия, когато имаш възможност за поправка, друго е да знаеш че всичко се решава тук и сега.

Като единици предимството сякаш е на страната на Добруджа. Тимът има повече опитни играчи, които знаят как да печелят в решителни моменти. При това на важни позиции като тези на двамата посрещачи където са Костадин Стойков и Симеон Александров. Марек обаче има опита от Шампионската лига, където дори успяха да запишат една победа.

Сериозен фактор вероятно ще бъде и съдийството. Скандалите на тази тема присъстваха през целия шампионат, включително и полуфиналите между Добруджа и Нефтохимик. Съдийската комисия дори разпространи писмо, по-рано през сезона, но това сякаш не намали напрежението, а и допусканите грешки от родните рефери.

И не на последно място публиката. Добруджа ще има предимството да играе в собствената си зала, пред собствената си публика. И като първи в редовния сезон тимът ще е домакин на решителния пети двубой, ако се стигне до такъв. В същото време Марек ще домакинства в Сливница.

Големият въпрос остава ще видим ли качествен волейбол в предстоящите двубои. Или напрежението отново ще вземе връх както се случва в последните години. Отговорът ще е ясен в средата на следващата седмица заедно с името на новия шампион.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията