Red Bull заплаши да напусне Формула 1

Тото Волф реагира веднага на поредната порция оплаквания, идващи от Red Bull

Sportinglife
Sportinglife 15:40 ч., 16 Март 2015
0
1180
Getty Images

Бившите световни шампиони във Формула 1 Red Bull заплашиха, че тимът и компанията за енергийни напитки, която притежава още един отбор – Toro Rosso, може да напуснат спорта, ако не бъдат приети промени в правилата, които да ограничат доминацията на Mercedes.

Тимът на Дитрих Матешиц остана на една обиколка от победителите в Мелбърн вчера – доминацията на Mercedes, която стартира в началото на миналата година с въвеждането на новите турбо двигатели във Формула 1, продължава.

Съветникът на Матешиц доктор Хелмут Марко, който е шефът в сянка в Red Bull, заяви, че компанията може да се изтегли от Формула 1 в края на този сезон. А това означава несигурно бъдеще за два отбора – Red Bull и Toro Rosso.

„Ще разгледаме и преценим ситуацията отново през лятото, както го правим всяка година, ще разгледаме отново разходите, приходите, всичко – обяви Марко пред австрийски репортери в Мелбърн. – Ако сме напълно разочаровани, то може да обмислим напускане на Формула 1. Опасността тук е, че господин Матешиц губи страстта си към Формула 1.”

Пилотите на Red Bull изкараха тежък първи уикенд от новия сезон във Формула 1 – Даниил Квят не успя да завърши загряващата обиколка, а Дениъл Рикардо взе точки, но беше затворен с 1 обиколка от Люис Хамилтън и Нико Розберг.

Шефът на тима Кристиан Хорнър отново атакува доставчика на мотори Renault, както преди, така и след състезанието и обясни, че при французите „цари хаос”. Освен това Хорнър поиска от ФИА и промени в правилата, които да доведат до „изравняване на силите”, за да не се повтори доминацията на Mercedes от миналата година.

„Проблемът е, че разликата е много голяма. Ако се окаже, че във Формула 1 вървят едновременно три състезания, това няма да е здравословно за спорта”, обясни Хорнър.

Доктор Марко пък направи уточнението, че в Red Bull биха били недоволни дори и да бяха продължили да печелят състезания и титли.

„Решението да се наложат новите двигатели е грешка и ние бихме твърдели това, дори и Renault да беше начело – обясни Марко. – Работата на дизайнер като Ейдриън Нюи е кастриран от новата формула за моторите. Тези правила ще убият спорта.”

Шефът на световните шампиони Mercedes Тото Волф реагира веднага на поредната порция оплаквания, идващи от Red Bull. Той призова Хорнър да спре да „хленчи” и посъветва всички съперници на Mercedes да работят по-усилено, за да съкратят изоставането си.

„Във Формула 1 конкуренцията е на много високо ниво, ако участваш, за да се бориш с най-добрите, не може още след първото състезание за сезона да искаш мерки, които да изравнят силите на участниците, да плачеш и да се оплакваш още след първия старт – това е неприемливо. Не се е случвало преди и ние никога не сме се оплаквали.

„Мисля, че в този случай изоставащите трябва да наведат шибаните си глави и да работят по-здраво, за да решат проблемите си.”

Оплакванията на Red Bull веднага им донесоха обвинения, че недоволството на тима избуя, след като два поредни сезона отборът изостава. Red Bull доминира четири поредни сезона преди смяната на правилата за двигателите, а от началото на 2014 Хорнър на няколко пъти поиска промяна на правилата.

„Зад подобни оплаквания винаги има политическа причина – допълни Волф. – Така беше миналата година, така е и сега. Всички знаете къде е Стената на плача в Йерусалим. Заставаш пред нея и се оплакваш. Може би и аз трябва да отида там.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията