Раул: Ню Йорк ти дава всичко

Легендата говори за новото предизвикателство и амбицията да помага на школата на Космос

Sportinglife
Sportinglife 20:00 ч., 10 Март 2015
0
1000
Getty Images

- По отношение на проекта на академията, ще се включвате ли и в ролята на треньор?

- Все още не съм решил как точно ще работя. Засега съм сигурен, че няма да бъда обвързан с нещо като договор в академията, тъй като основната ми цел е да играя и да помогна на отбора.

Също така искам публиката да се забавлява и да печелим титли. Ще се опитаме да се мерим с брилянтното минало на клуба. Постепенно ще се ангажирам повече с академията и когато най-накрая окача обувките на пирона, ще посветя изцяло времето си, за да работя с момчетата, въпреки че все още не съм сигурен дали това ще бъде като треньор или като асистент.

Ще видим как ще е, тъй като все още ми предстои да взема лиценза си за треньор. Искам да използвам опита си да помогна за утвърждаването на добра методика, която ще позволява на младите играчи да разбират играта и да й се наслаждават.

- Значи не изключвате треньорска кариера?

- С днешна дата не мога да ви кажа, че това няма да се случи, нито пък мога да ви кажа, че ще се случи (смее се). Ще видим. Футболът е моята страст и сега съм физически в достатъчно добра форма, за да продължа да играя. След като реша да се оттегля, ще видим накъде ще тръгнат нещата.

По време на престоя ми в Катар, съчетавах кариерата си с ангажименти към академията, и тук ще правя нещо подобно. Бъдещето ми зависи от това как ще тръгнат нещата в следващите година-две.

- На 37 години тренирате ли по-различно, за да сте в такава форма и каква е тайната на футболното ви дълголетие?

- Трябва да се грижиш за себе си, да спазваш добра диета, да почиваш достатъчно и да си много ентусиазиран. Също така имах щастието да избегна сериозни травми и все още да съм в добра кондиция.

В допълнение дойдох в първенство с подходящи условия за мен. Не е като да играем по два пъти на седмица (смее се).

- Когато пристигнахте в Космос, фланелката с номер 7 вече бе заета, но предишният й притежател не се поколеба да ви я даде. Можете ли да обясните вашата привързаност към този номер?

- В Реал Мадрид имах честта да го нося в продължение на много години, и това е номерът, който някои от най-легендарните играчи на клуба са носели.

По-късно, когато отидох в Шалке и Катар, продължих традицията. В Космос имаше друг испанец със "седмицата" на гърба си - Айове Гарсия. Но веднага след като треньорът обяви, че идвам в отбора, Айове каза, че с радост ще ми я даде. Високо ценя жеста му, въпреки че му казах, че няма проблем да играя и с друг номер.

- Проблемът щеше да бъде за феновете - те нямаше да ви разпознаят с друг номер.

- (смее се) Да, може би е по-добре за тях, тъй като щеше да е странно. Това доказва, че единствено нещо, което има значение, е да играеш добре. Дори и след 20 години хората ме свързват с този номер, и вероятно винаги ще бъде така.

Източник: FIFA.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията