Митичният Жужу, който задряма от скука на скамейката на Реал

Франция му даде номера на Зидан, Мадрид му плати по 28 000 евро на минута, но той си остана пълен безхаберник

Sportinglife
Sportinglife 08:30 ч., 24 Сеп 2017
0
11999

През 2007-а, месеци след паметния му дебют-бенефис за френския национален отбор, Бордо го продаде на Уест Хем.

Феновете на жирондинците се сбогуваха с него като с култов герой. Наричаха си го галено Жужу (от Жулиен). Дали пък Доменек не е имал някакво прозрение, че Жужу може да е новият Зизу? От тези неговите, които оставаха неразбираеми за обикновените смъртни с малко по-прагматично и прозаично мислене?

В Англия началото бе много трудно. Контузия в ахилеса още в летните контроли, завръщане чак след Нова година, нова травма и едва 8 мача за дебютния му сезон 2007-2008 г.

Феновете на "чуковете" търпяха доста ирония от вражеските тролове в социалните мрежи. "Добро покупка, някога ще играе ли?". Ето в този дух. Жулиен нехаеше, а и в клуба си го харесваха - като цяло постоянно приятелски настроен и готин тип.

През втория сезон в Лондон обаче французинът бе здрав и се оказа доста сериозен трансферен успех. Центрираше добре, започна като титуляр 20 мача до Нова година и се превръщаше в основен играч.

Докато не дойде 31 януари 2009-а, когато по средата на втория му сезон в Уест Хем, футболните Богове решиха да изпитат здравия разум на целия свят.

Реал Мадрид го привлече, плащайки 1,5 милиона евро за шестте месеца наем.

За да опишем шока от сделката в Лондон, Мадрид, Льо Авър и Варна, примерно, трябва да бръкнем дълбоко в чекмеджето със сравненията.

Това е като да видите механик с мазен гащеризон и подаваща се "хулиганка" с водка от задния джоб, взет от някой сервис в малко тексаско селце и прибавен в екипа на "Ферари" в бокса на Формула 1.

Горе-долу така изглеждаха нещата.

Десният бранител с мачове за Кан, Бордо и Уест Хем, непретенциозни и неграндиозни клубове, направил двадесетина добри мача в Англия, се озова в съблекалнята с Раул, Касияс, Ван дер Ваарт, Игуаин и останалите.

"Какъв е този Фобер?", попита от първа страница в. "Марка". Вероятно Ди Стефано бе чел статията в колата на път за представянето, защото видимо гледаше подозрително човека до себе си, докато показваха фланелката.

Какво ли си е мислил великият Алфредо? "Да не ми правят скрита камера...?".

Но не беше. "Идвам в най-големия отбор в света, за да покажа какво мога", каза френският симпатяга.

Същият следобед Раул, Икер и останалите гледаха с интерес какво точно може. Фобер не беше лош играч. Въпросът е - откога в Реал попадат "нелоши"?

За да бъдем докрай честни към човека, той не е подкупил никого, за да бъде привлечен в Мадрид. Но може би трябваше да го направи, за да влезе в състава. Дори при Хуанде Рамос, още един странник в занаята на странници, какъвто е този на треньорите, за Жулиен не се виждаше титулярно място.

Занизаха се месеци на скамейката. Мачове, гледани отстрани и то в пролет, принадлежаща изцяло на Барселона на Пеп Гуардиола, командващ испанския и европейски футбол.

За този полусезон, в който всеки, потърсил в google информация за Жулиен Фобер, щеше да разбере, че е играч на Реал, французинът влезе на терена два пъти.

Записа общо 54 минути срещу Расинг Сантандер и Атлетик Билбао, без в тях да пипне топката повече от 20 пъти. Оказа се, че Мадрид му е платил по 28 000 евро на изиграна минута. За което той отново няма никаква вина.

Не си е просил трансфера.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията