Митичният Жужу, който задряма от скука на скамейката на Реал

Франция му даде номера на Зидан, Мадрид му плати по 28 000 евро на минута, но той си остана пълен безхаберник

Sportinglife
Sportinglife 08:30 ч., 24 Сеп 2017
0
11613

Но това, което го вкара в музея на митичните футболни пътешественици, е онзи мач на "Мадригал" кръг преди края на сезона.

Фобер беше резерва, естествено. Знаеше си, че шансовете да се появи на терена са между нула и никакви. Просто попълва бройката за последните мачове, преди да бъде върнат в Лондон.

Видимо му бе досадно и броеше дните до приключване на договора с Реал, но това не е причина чак да заспиш на работа. Принципно не е гот.

И на бюрото в офиса, и на касата в магазина, да не говорим зад волана на таксито, например.

Фобер обаче се чувстваше все по-удобно голямата седалка, а му бе все по-скучно в онази вечер, докато Реал играеше напечен мач като гост на Виляреал.

В един момент камерите се спряха на скамейката на гранда, където бе седнал току-що запъхтяният, сменен Ван дер Ваарт.

До него някакъв тип дремеше. Спеше, отпуснал се дълбоко в седалката, вдигнал краката си удобно и със затворени очи, унесен като бебе.

"Не съм спал, просто си затворих очите за малко, защото бях отегчен. И точно тогава са ме уловили камерите", коментира Фобер по-късно.

Но кадрите бяха куриозно-втрещяващи. На игрището - битка и драма (Реал загуби с 2:3 страхотен трилър с късни голове), а на скамейката - резерва, която би следвало да е готова да влезе във всеки един момент, мотивирана и наострена да помогне на отбора... която спи.

"Наистина спеше, дори леко похъркваше", призна години по-късно Ван дер Ваарт.

Гледката е новина номер едно на следващия ден във вестниците в Испания. На феновете на Реал никак не им е приятно.

Барса ги мачка, титлата е изпусната, загуба от Виляреал в конкретния мач, а някакъв френски тип, получил екипа на Мадрид от Ди Стефано, спи и похърква на мач. Грозно и обидно.

Светът дълго дъвче темата, къде с присмех, къде с доста обиден тон за професионален играч, който спи на мач. А взима доста добри пари да е буден и активен, да помага на отбора си.

"Той заспива където си иска", запяха в прослава на завърналия се герой феновете на Уест Хем.

Жулиен се хилеше на скандирането, което за негово щастие не е получило голямо отразяване сред феновете на Реал. Те просто не гледат мачове на Уест Хем.

Кариерата на Фобер продължи в Елазъгспор в Турция, завърна се в Бордо за две години, после поигра в шотландския Килмарнък. Сега е в Интер Турку от Финландия и продължава да играе на 34 години.

Няма опасност да заспи, ако го оставят резерва. Твърде студено е.

След 2014-а, вече на 31 години, прие идеята да играе за националния отбор на Мартиника.

Можеше да представлява и Алжир, но отказа. ФИФА му позволи и в двата случая, въпреки че има един мач за Франция. Дебютира като герой, вкарвайки по два гола на Гуаделупе и Сейнт Винсънт и Гренадин в първите си два двубоя.

Е, не е като да носиш екипа на Зидан и да застанеш до Рибери, Виейра и останалите мегазвезди на Франция.

Нито пък да заспиш до Ван дер Ваарт на скамейката на Реал Мадрид пред очите на десетки милиони зрители.

Но човекът е усмихнат и позитивен, не му пука за това, че историята от "Мадригал" е визитната му картичка. Нали е митичен за футбола, пък с какво точно е стигнал този статут... Майната му.

Синът му днес тренира в академията на Барселона в Ла Масиа, с което Жулиен е много горд. Често пътува, за да гледа мачовете му.

Не е ненормално да избере каталунския клуб за бъдещето на момчето.

Реал винаги му е бил скучен... Да си го кажем право - този отбор направо го приспиваше!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията