Смърт на рали "Дакар"

Мотоциклетист загина в Аржентина

Sportinglife
Sportinglife 08:55 ч., 07 Яну 2015
0
429
Dakar

Полякът Михал Херник, за когото стартът в Буенос Айрес преди три дни беше началото на първия му „Дакар” се оказа 66-ата жертва в историята на маратонската надпревара, започнала през 1979 година.

39-годишният мотоциклетист беше намерен мъртъв вчера следобед местно време на километър 206 от третия етап между Сан Хуан и Чилечито.

Директорът на рали „Дакар” Етиен Лавин потвърди вчера, че сигналът от мотоциклета на Херник е изчезнал в 15,16 минути местно време, а 7 минути по-късно е започнала операцията по издирването му. Тялото на Херник е било намерено половин час по-късно – на около 300 метра от маршрута, който е трябвало да следва по пътна книга, със свалена каска, но без следи по мотора му от падане или катастрофа.

Тепърва ще се разбере причината за смъртта на Херник, но най-вероятно става въпрос за преумора или сърдечен удар.

Макар това да беше първият „Дакар” за поляка, през миналата и тази година той успя да завърши успешно две големи и тежки състезания – рали „Мароко” през 2013 и рали „Пустинно предизвикателство” в Абу Даби.

Във вчерашната трета отсечка лидерите при мотоциклетите и автомобилите – Хуан Бареда с Honda и Насер Ал-Атия с Mini запазиха първите си позиции, но преследвачите им демонстрираха амбиция да стопят аванса им. При моторите етапът беше спечелен от Матиас Валкнер с КТМ, който до финала се гони с лидера на тима Марк Кома. С този успех Валкнер излезе трети в класирането, а Кома изскочи на 4-о място.

След катастрофата във втория етап Орландо Теранова с Mini спечели третата отсечка, следван по петите от двама пилоти на Toyota – Жинел де Вилиерс и Язид ал Раджи. В общото класиране Де Вилиерс и Теранова са преследвачите на катарската звезда на Mini.

Айрат Мардеев с Камаз спечели етапа при камионите и това му осигури първото място в категорията.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията