Черни пътища вместо сняг и лед

Шампионът преглътна липсата на сняг на "Рали Швеция"

Sportinglife
Sportinglife 13:25 ч., 12 Фер 2016
0
1339

Топлото време, постоянният дъжд, липсата на сняг и топенето на леда по отсечките бяха на път да провалят рали „Швеция”, втори кръг от световния шампионат.

В крайна сметка обаче състезанието беше спасено, макар и с орязан маршрут, а за уикенда организаторите очакват отново минусови температури и дори снеговалеж.

По време на опознаването на етапите обаче част от звездите в световния рали шампионат се оплакаха от на практика макадамовите етапи, на които те трябва да карат с гуми с шипове, а хорът на недоволните беше воден от настоящия световен шампион Себастиен Ожие.

„Всички ние съжаляваме за тази ситуация, разочаровани сме от условията по етапите, но какво можем да направим – обясни звездата на Volkswagen. – Не можем да контролираме времето.

На някои етапи няма никакви проблеми, а две отсечки са направо страхотни, на пътя има много лед и там е много забавно за каране.

„Мисля, че поне в първия ден всички ще сме развълнувани.

Петъчните етапи са много добри и се надявам те да дадат добър старт на ралито.

Що се отнася до останалата част от ралито обаче, нещата изглеждат доста по-трудни.

Но ще караме без значение какви са етапите.”

Ожие призна, че той и колегите му е трябвало да променят записките си за етапите, част от които няма да се карат на сняг, а на черен път, което може да бъде опасно.

„На макадама шиповете на гумите падат, буквално остават забити в черния път – поясни световният шампион. – Ако след това обаче стигнем до отсечка, на която има сняг и лед, никой не иска да стартира в такъв етап с гуми за сняг, които са останали без шипове.

„Определено в хода на уикенда има възможност това да се случи, така че е много важно да отбележим в записките местата, където можем да загубим шипове и да направим така, че това да не се случи.”

Себастиен Ожие е единственият пилот, роден извън Скандинавието, който е печелил снежното рали „Швеция” повече от веднъж – французинът има две победи – през 2013 и 2015 година.

Заради топлото време и липсата на сняг организаторите на рали „Швеция” отмениха шейкдауна, анулираха няколко етапа и преместиха старта на състезанието от четвъртък за петък, така че състезанието стартира днес.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията