Роберто Мартинес

В Мърсисайд имат проблем

Ливърпул и Евертън „отличници“ по грешки в защита

Sportinglife
Sportinglife 15:25 ч., 19 Ное 2014
0
42
Getty Images

Карл Рапан налага "катеначото", което се изразява в максимално пестене на физически усилия в предни позиции за сметка на безкомпромисна защита и осуетяване на атаката на съперника.

Арико Саги постигна успех с компактното и агресивно 4-4-2, а Барселона на Кройф и Гуардиола залагаше на безмилостно притискане на съперника, който да няма думата на терена.

В прав текст

Наглед три коренно различни тактики, но подчинени на един и същ основен принцип: желанието за ефективна защита и създаване на здрава основа, от която да започва атаката.

Както и да построи отбраната си един треньор, основната ѝ задача е тя да бъде стабилна. В противен случай, единственият шанс за успех е нападателите да вкарат повече от тези на съперника, но, съгласете се, че това е твърде хазартно.

Нещата звучат простичко - защитата да не допуска положения пред вратата, а атакуващите футболисти да се опитват да правят това, което умеят най-добре в другия край на терена. Ако двете звена работят в хармония, се улесняват взаимно, и перспективите пред отбора са добри.

Но има тимове със сериозни амбиции в Англия, които няма как да ги постигнат с трагичното си представяне в отбрана. И, забележете, че изобщо не става въпрос за Манчестър Юнайтед., който е допуснал далеч по-малко пробойни в ариергарда си от съседите Ливърпул и Евертън.

Ливърпул - 16 сериозни грешки в отбрана

Подхлъзването на Стивън Джерард. Загубите от Арсенал, Манчестър Сити и Челси (на два пъти) през сезона. Само осем точки от 21 възможни за девет седмици между началото на октомври и декември... Ливърпул изгуби титлата миналия шампионат заради редица фактори.

Но, може би, основната причина за това, че "червените" не вдигнаха шампионската купа през май, беше огромният брой голове, които допуснаха във вратата си - цели 50. Дали през лятото Брендън Роджърс обърна внимание на този проблем и има ли подобрение през настоящата кампания? Отговорът "не" изглежда повече от категоричен.

Ливърпул е на 12-та позиция със скромните 14 точки от 11 мача. 16 сериозни грешки на отбраната (4 от тях довели до гол във вратата на мърсисайдци) е най-високият брой от всички отбори от Топ 5 първенствата на Стария континент. Деян Ловрен, Алберто Морено и Хави Манкиьо дойдоха през лятото на "Анфийлд", но засега полза никаква.

Ница - 14 сериозни грешки в отбрана

На второ място с 14 грешки в отбрана е френският Ница. Отборът от Лазурния бряг е допуснал 19 гола в 13 мача до момента в Лига 1 - с три повече от същата фаза на миналия шампионат, в който едва-едва се спаси от изпадане. Пет от попаденията във вратата на Ница паднаха именно след пробойни в защитата.

Евертън - 13 сериозни грешки в отбрана

Нещата във футболен Ливърпул са притеснителни, след като на трето място е Евертън с 13 грешки. "Карамелите" бяха стабилни и компактна миналия сезон под ръководството на Роберто Мартинес. Толкова солидни, че само шампионът Манчестър Сити и Челси (27) на Жозе Моуриньо допуснаха по-малко голове от тях (39). Но Евертън вече е вадил топката от мрежата си 18 пъти в настоящата кампания след само 11 срещи. Толкова голове бяха допуснати през сезон 2013/14 в 18 мача.

Какво, за Бога, не е наред?

Едва ли Мартинес се е смахнал за няколко месеца и е решил да се върне към тактиката от 19 век с разполагането на седем или осем нападатели за сметка на отбраната. Той е все същият мениджър, който залага на модерна постройка. Мартинес обикновено разчита на Фил Джагиелка, Лейтън Бейнс и Шеймъс Колман пред вратаря Тим Хауърд, въпреки че изключително стабилният през миналия сезон Силвен Дистен е изиграл само четири пълни срещи до момента. А Евертън определено знае къде е вратата на противника, след като е отбелязал средно почти по два гола на мач (20) до момента.

Но "карамелите" са направили 13 сериозни дефанзивни грешки, като шест от тях са довели до гол и до голяма степен са причина за това мястото на отбора в средата на ноември да не отговаря на амбициите му.

Определено защитата е проблем в Мърсисайд.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията