Залата на срама на тениса

Скандалите с наркотици, които оцапаха чистите дрехи на джентълменския спорт

Sportinglife
Sportinglife 17:05 ч., 24 Март 2015
0
2990

"Наивността ни нашепва, че тенисът винаги е бил и все още е чист", се изплъзна веднъж истината дори между предпазливите изказвания на Роджър Федерер.

Само преди десетина дни името на Бърнард Томич изскочи в дело за разпространение на наркотици сред малолетни. Свидетелка на обвинението заяви, че австралийският талант й се е похвалил, че има в себе кокаин за $50,000.

Срещу Томич, който потегли много силно с 19 победи и 6 загуби от началото на сезона, не е повдигнато обвинение и още не са изскочили други доказателства, но "чистото" име на тениса не за първи път е зацапано с бял прах или други разнообразни химични формули.

Ето някои случаи, които нараниха образа на джентълменския спорт доста повече от тридневната шумотевица, която се вдигна около 22-годишния младок:

1. Андре Агаси

Наркотик: Метамфетамин

Обяснение: Агаси e получил наркотика от човек от щаба му. По-късно Андре избягва наказанието с обяснително писмо до ATP, в което твърди, че "случайно е изпил бутилка със сода, в която неговият асистент Слим е сложил метамфетамина". Години след скандала в своята автобиографична книга, американецът признава, че е взел наркотика по собствено желание.

Наказание: Няма

2. Мартина Хингис

Наркотик: Кокаин

Обяснение: През 1997-а, Мартина Хингис спечели Уимбълдън на 16 години и стана най-младата шампионка на свещената трева в Оупън ерата на тениса. Десет години по-късно, швейцарката даде позивна проба за употреба на кокаин при рутинна проверка на ITF в сезон, в който походът й в Лондон спря в трети кръг.

Нивото на наркотика в пробата беше доста ниско и Хингис отрече да го е взимала съзнателно: "Никога не съм правила подобно нещо и съм 100% невинна." И до днес Мартина поддържа същата версия.

Наказание: Спиране на състезателните права за 2 г.

3. Петер Корда

Стероид: Нандролон

Обяснение: Бившият шампион на Australian Open дава положителна проба за забранение анаболен стероид нандролон по време на Уимбълдън през 1998 г., но случаят е обявен през декември същата година. Чехът обвини телешкото месо, което е ял и според него е причината

за положителната проба. Специалисти обаче контрират, че Корда е трябвало да поглъща по 40 телета на ден в продължение на 20 години, за да генерира нивата на надролон, открити в кръвта му.

Наказание: Отнемане на парите от наградни фондове и ранкинг точките през 1998-а и спиране на състезателните права за 12 месеца

4. Пат Кеш

Наркотик: Кокаин

Обяснение: На 22 г. австралиецът триумфира на Уимбълдън със 7:6(5), 6:2, 7:5 над световния №1 Иван Лендъл през 1987-а.

Но след като се превърна в национален герой, Кеш трудно преглъщаше провалите и не понасяше напрежението на огромните очаквания.

Пат е пушил марихуана като тийнейджър и докато лекува поредна травма преминава към кокаин.

Пристрастяването към наркотика на богатите не само проваля кариерата му, но и го докарва до положение, в което австралиецът е принуден да влезе в център за лекуване на зависимости.

5. Ришар Гаске

Наркотик: Кокаин

Обяснение: Според думите на французина, една целувка го вкарва в беда. Гаске дава положителен тест за кокаин след оттеглянето си от Мастърса в Маями през 2009 г. След като обявява отказването си от турнира, Гаске решава да се позабавлява в местен клуб, известен с по-толерантното си отношение към различни стимуланти.

На партито, Ришар целува момиче и по-късно заявава, че това е единствения начин, по който кокаинът може да се е озовал в тялото му.

Нивата на наркотика са изключително ниски и ITF решава да спести на французина 2-годишното наказание и дори му позволява да задържи ранкинг точките и парите от наградни фондове през сезона. Преди решението Рафаел Надал и Фабрис Санторо публично се изказват в защита на Гаске.

Наказание: Спиране на състезателните права за 2 месеца и половина

6. Матс Виландер

Наркотик: Кокаин

Обяснение: Мотивацията и резултатите на корта за Матс Виландер сякаш изчезнаха с началото на 90-те години. А на всичкото отгоре, бившият №1 в света и 7-кратен шампион от Големия шлем даде положителна проба за употреба на кокаин по време на Ролан Гарос през 1995-а заедно с партньора му на двойки Карел Новачек.

Шведът заяви, че не е знаел за наличието на наркотика в кръвта му и няма представа как е попаднал там.

Наказание: Спиране на състезателните права за 3 месеца

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията