Папа Франциск, Моуриньо и Ван Гаaл

Дори унизителните резултати на Челси и Манчестър Юнайтед не укротиха арогантността на мениджърите им

Sportinglife
Sportinglife 09:25 ч., 27 Яну 2015
0
355
Getty Images

Резултатите от едно проучване, публикувано миналата седмица от престижен лондонски университет показват, че във Великобритания жените са далеч по-склонни да вярват в Бога и в това, че съществува живот след смъртта, отколкото мъжете.

Луис ван Гаaл, поемайки Аякс през 1991 г.

"Моите поздравления, вие наехте най-добрия треньор в света".

Професорът, който ръководеше работата на екипа, провел анкетата, обяви, че няма „никакво очевидно обяснение“ за това разминаване. 

Да предложим тогава една възможна хипотеза.

А именно, че резултатите от проучването са свързани с влиянието на футбола – феномен, който вълнува много повече мъжете, отколкото жените.

Причината, да изкажем подобно мнение, е не толкова фактът, че играта предлага на миряните прекрасна алтернатива на религията, колкото това, че тя непрекъснато опровергава каквато и да е представа за съществуването на някакъв божествен ред във вселената.

Топката предлага изобилие от доказателства в полза на теорията на хаоса.

Да видим например какво се случи в турнира за Купата на Англия в последните дни.

Челси на Жозе Моуриньо, водач в английския елит и сериозен кандидат за успех в Шампионската лига, загуби с 2:4 у дома от треторазредния Брадфорд.

Манчестър Сити на Мануел Пелегрини, втори във Висшата лига, падна с 0:2 вкъщи от Мидълзбро – представител на втория ешелон.

Манчестър Юнайтед на Луис ван Гaал, четвърти в класирането на Премиършип (и втори в списъка на най-богатите клубове в света), завърши 0:0 като гост на 12-ия в подреждането на четвъртия ешелон на английския професионален футбол – Кеймбридж Юнайтед – в мач, игран пред 8500 зрители.

Невероятно!

Футболисти от класата на Еден Азар, Сеск Фабрегас, Давид Силва, Серхио Агуеро, Анхел ди Мария и Робин ван Перси се оказаха безпомощни срещу отбори, чиито играчи са анонимници дори в собствените си градове, чието население (главно в мъжката си част) отпразнува изхода от битките през почивните дни, сякаш ставаше дума за второто пришествие на Христос.

Или, като се има предвид гореспоменатата анкета (според която 2/3 от въпросните не вярват в Бога), като нещо още по-трансцендентно.

В прав текст

Жозе Моуриньо и Луис ван Гаaл, сякаш вярват, че самите те са богове.

За ликуването сред всички, които не са фенове на Челси и Манчестър Юнайтед, допринесе и фактът, че треньорите на въпросните тимове Жозе Моуриньо и Луис ван Гаaл, сякаш вярват, че самите те са богове.

Холандецът и португалецът, който навремето беше негов помощник в Барселона, говорят и действат така, сякаш всички мистерии на футбола могат да бъдат разрешени, стига човек винаги ревностно да прилага техните тактически постройки и да спазва мъдрите им указания.

И ако въпросните не сработиха срещу Брадфорд и Кеймбридж, това, естествено, няма нищо общо нито с Ван Гаaл, нито с Моуриньо.

След едно от най-унизителните и неочаквани поражения в кариерата си, последният заяви: „Не съм чак толкова разстроен, защото свърших работата си добре“.

Ван Гаaл пък провъзгласи, че вината за срамното равенство на неговия тим носят футболистите му и съдията, както и безобразното състояние на терена.

Ван Гаaл и Моуриньо не са в състояние да приемат, че неуспехите, които претърпяват, понякога са свързани с причини, които трудно могат да бъдат обяснени, ако изхождаме от ежедневната, светската, земна логика.

Те се смятат за абсолютно непогрешими.

Папа Франциск, за разлика от тях, е достатъчно скромен, за да признае, че има неща на този свят, които не разбира.

Миналата неделя на една церемония на Филипините 12-годишно момиче го попита защо Бог позволява толкова много деца да бъдат изоставени от родителите си, а много други да стават жертва на наркотиците и на проституцията.

Папата прегърна детето и призна, че това е въпрос, „на който няма отговор“.

Друг източник на мъка за главата на Римокатолическата църква бе това, че на въпросната церемония в Манила преобладаващото мнозинство от събралите се бяха мъже.

Папата се оплака от „твърде малкото“ присъствие на жените.

Означава ли това, че британската статистика за значително по-слабата религиозност на мъжете не важи за Филипините?

Може би.

Опровергана ли е в такъв случай теорията, че футболът подрива устоите на вярата, тъй като непрекъснато оспорва съществуването на някакъв божествен ред, като едновременно с това запълва духовната пустота, измъчваща атеистите?

Точно обратното.

Що се касае до футбола, филипинците са едни от най-големите неверници на света. Населението на страната е 100 млн. души, но топката ги интересува толкова малко, че върховното ѝ постижение в историята е 127-о място в ранглистата на ФИФА.

Филипините, където 6 млн. души присъстваха на литургията, отслужена от папата, просто не са футболна страна.

Там мъжете не търсят утеха на земята, а на небето.

Източник: Джон Карлин, „Ел Паис“

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията