Осем години в Ада

Удивителната история за завръщането у дома на Фабио Куалярела, превърнало се в кошмара на живота му

Sportinglife/Bleacher Report 08:30 ч., 27 Окт 2017
0
14967

Това е адвокат в Кастеламаре ди Стабиа, бивш популярен и високопоставен член на ултра групировката на Наполи, която пълни трибуната В на "Сан Паоло".

Куалярела, Де Ризо и Бариле отиват на вилата на адвоката на островчето Скарио.

Разговорите минават през футбол, музика... Стигат до писмата. Адвокатът знае кой ги праща, защото е минал през същото и е хванал Пиколо. Искал е да го прегази с колата си, но му е простил. Не е стигнал до съд.

Историята се разплита. Бариле навързва две и две, разказва, че познава Пиколо от 14-годишен. Самотник и странник, който има нагласата да мрази всички наоколо и целия свят. Срещата в Скарио е моментът, в който футболистът вече знае кой е човекът, превърнал живота му в ад.

Шефът на полицията е изненадан, когато Де Ризо отива и го пита какво са направили с всички доклади по разследването за тормоз срещу Куалярела през годините. "Какви доклади, какви преписки?", пита Алберто Берино. Никой нищо не е писал. Всичко е било една голяма лъжа, което вече уличава напълно Пиколо.

Полицията започва дискретно разследване срещу колегата си. Принуждава бащата на Фабио да приеме поредната покана за среща с Пиколо, за да чуе как върви разследването. Но вкарва записващо устройство ... в бельото на Виторио Куалярела.

Чуват се ясно думите на ченгето, което опитва да накисне Де Ризо пред таткото, който изобщо не се издава, че знае какво става. Целта е да настрои Куалярела срещу приятеля му.

"Той не е добър човек - нарежда Пиколо. - Почти съм сигурен, че има нещо общо с шантажа срещу Фабио..."

През ноември 2010-а полицията влиза в дома на Пиколо със заповед за обиск. В компютрите му са открити страховити неща. Куалярела е само един от стотици тормозени - лекари, адвокати, собственици на ресторанти...

Полицаят е използвал достъп и до реални снимки от архива на управлението, свързани с детска порнография и педофилия. Още едно обвинение, което прокуратурата не закъснява да му отправи.

Делото се точи над 6 години. През февруари 2017 г. Рафаеле Пиколо е осъден на 4 години и 8 месеца затвор. С това завършват 8 години в Ада за играча, които започват с преминаването му в Наполи. Нали? Би следвало това да е краят?

Най-накрая Куалярела може да каже на света истината. И най-вече - на хората от "неговата земя" и на тифозите на Наполи.

Интервюто, излъчено в Италия, променя всичко. Хората, които 7 години искат да линчуват "предателя" за трансфера в Ювентус, сега търсят начини да се извинят.

Но отношението към Пиколо е друго. Транспарант на трибуните на "Сан Паоло" казва: "Той заслужава да умре".

Така историята завършва, нали? Виновникът - този кретен и социопат, е в затвора...

Не. През август тази година хората от сайта Bleacher Report, пред който Куалярела се изповяда през лятото и разказа историята си, направиха собствено разследване.

Рафаеле Пиколо все още е на свобода. И е полицай! Репортерите го намериха в участъка в Кава ди Тирени, в област Кампания. Той останал като гръмнат, когато те го питат директно - "Вие ли сте Рафаеле Пиколо?".

Защо? Как?

През февруари той е осъден на първа инстанция, което по италианското законодателство означава: Имаш още две възможности да докажеш, че си невинен - на втора и трета инстанция. Не те задържат.

Докато и те не отсъдят в твоя вреда, ти си свободен човек. Пиколо обжалва, а докато тече периодът на разглеждането на жалбата му, продължава да е полицай, преместен малко по-далеч от хората, които искат да го линчуват!

"Усещам огромен гняв - казва Куалярела днес, когато знае, че Пиколо е на свобода. - Какво трябва да направи този психопат, за да е в затвора? Но най-вече - как така може още да е полицай!"

И в системата на италианската полиция случаят още е "разглежда се". Докато не бъде ударен параф "виновен" или "невинен", Рафаеле остава на работа.

"Аз съм добър полицай от 20 години, нека колегите ми кажат дали не е така - казва Пиколо (долу) пред Bleacher Report. - Съдът ще отсъди, че съм невинен."

Един въпрос дълго не е давал мира на Куалярела, на разследвалите полицаи и на медиите, занимавали се с историята в последните месеци. Защо го е правил Пиколо? Какво е печелил, освен билети за мачове и някоя фланелка на Наполи?

"Вероятно той е искал да бъде значим за важни хора - смята нападателят, разкривайки заключението на полицейски психолог, който е работил по случая. - Искал е аз, както и други известни хора да имаме необходимост от него, да го търсим за помощ. Мразя го. Дано не се срещнем някога. Никога няма да мога да му простя. Никога."

История като за филм. Направо изглежда нереална, само дето героите в нея са истински и се е случила съвсем наскоро.

На 34 години Фабио Куалярела знае, че никога повече няма да може да играе за Наполи. Това му тежи ужасно много, защото имаше шанса, бе там, носеше фланелката...

Мечтата му рухна, а входът към Рая се оказа всъщност вратата на Ада.

Източник: Bleacher Report

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията