На мач или на война?

Привържениците на баскетболния Левски спретнаха меле в зала „Универсиада”

Sportinglife
Sportinglife 11:10 ч., 17 Ное 2014
0
52
Lap.bg

Тежката ситуация в баскетболния Левски, изправен пред угрозата от разпадане заради липса на средства, може да се превърне в истински кошмар заради последните действия на феновете на тима.

Докато цяла България броеше часовете до сблъсъка между Кубрат Пулев и Владимир Кличко, баскетболния Левски трябваше да се справи с поредното предизвикателство в доста престижния турнир Адриатическа лига. Съперник на българите бе сръбският гранд Партизан.

Още преди да е изминала първата четвърт от сблъсъка обаче започнаха и проблемите

Фенове на двата тима се сдърпаха на по-малката трибуна в зала „Универсиада”, а препирнята се превърна в огромен скандал, който накара баскетболистите на гостите да се приберат в съблекалнята. Мачът дори бе прекратен и възобновен едва след като залата бе изпразнена.

12 са арестувани след мелето, стана ясно след края на сблъсъка.

Тити Папазов

„Тези неща са недопустими. В спорта има феърплей и трябва да уважаваме съперника”.

Тепърва предстои да стане ясно какви точно ще са санкциите за баскетболния тим. В Адриатическата лига санкциите са жестоки и специалисти вече прогнозират, че може да се стигне дори до изваждането на Левски.

Пораженията обаче вече се видяха – без подкрепата от трибуните, останала единственият капитал на „сините”, те загубиха с 32 точки разлика. Треньорът им призна, че случилото се е подействало на психиката на играчите и след него почти не са мислили за баскетбол.

По-тревожното е, че подобни действия на феновете у нас вече не са чак такава рядкост дори в залите

Началото бе поставено още преди 10 години на волейболния мач на Левски Сиконко с Панатинайкос от Шампионската лига.

Двубоят бе решителен за „сините”, които имаха шанс да продължат в следващия етап. Левски поведе, последва хвърляне на бомбички от страна на феновете на българския тим, масово сбиване, истински екшън.

 „Сините” спечелиха, но не с онзи резултат, който им трябваше. Клубът бе сериозно глобен и за малко се размина с изваждане от евротурнирите.

През 2012 г. в скандал отново бяха замесени феновете на волейболния Левски. И отново срещу гръцки тим – този път на Олимпиакос

Феновете на ЦСКА обаче не остават по-надолу. На два пъти привържениците на „армейците” се забъркваха в конфликти при гостуването на техния тим в Гърция на местния Ираклис – през 2007 г. и 2012 г.

Няма как да се забравят и проблемите, появили се на мача с полския Асеко Ресовия през февруари 2010. „Червените” бяха глобени с 10 000 евро в условията на тежка финансова криза и останаха без публика за реванша с поляците.

Привържениците им обаче не си взеха поука и сътвориха нов скандал, само година по-късно - през февруари 2011 г. Този път потърпевши бяха турският Зиратбанк с треньор Пламен Константинов. Двубоят в Самоков бе прекъсван на няколко пъти заради летящи от трибуните предмети по посока на турските волейболисти.

През май тази година пък агитките на двата тима се сбиха по време на мач от женското волейболно първенство.

Едва ли звучи успокояващо фактът, че в подобни ситуации родните запалянковци не са „пионери”

Преди 5 години привържениците на гръцкия „Ираклис” поставиха под въпросителна дори провеждането на финала в мъжката волейболна Шампионска лига.

Съперник на тима, в който тогава бе и Пламен Константинов, бе Тренто с Матей Казийски и Радостин Стойчев, а домакин на проявата бе Прага. Двубоят закъсня по изрично настояване на официалните лица докато емоциите утихнат. Ираклис загуби на терена, а в последствие и извън залата, защото бе наказан с изваждане от турнирите.

Дали баскетболния Левски няма да последва съдбата му?

Предстои да разберем. Едно е сигурно – превръщането на залата в бойно поле не помага на тимовете. Дори напротив – нанася поражения, които в определен момент могат да се окажат ключови за клуба.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията