Магията на загубата

Победата е най-хубавото нещо в спорта. Второто най-хубаво е да знаеш как да губиш

Динко Гоцев
Динко Гоцев 10:05 ч., 28 Яну 2017
0
4289
GETTY IMAGES

Съмнения повече не може да има. Разбира се, спортът предлага обрати, спадове и изненади. Няма нищо сигурно.

Но едно е очевидно - времето на Димитров дойде. В следващите месеци го чакат пренебрежимо малко загуби. Такива като тази с Надал може и да има - още една-две, в която решават милиметри, а не воля, желание или умения.

Да, без това не може. Но Григор вече знае и как да губи. Ключово в спорта.

Затова оставете вече всяко съмнение встрани. За година първата ни ракета излезе от най-тежкия си период, в който сякаш бе загубил временно пътя към себе си, към победата и тениса.

Сега е толкова уверен, излъчва такава сигурност на корта... Срещу Надал имаше моменти, в който онзи Григор отпреди 2-3 години щеше да наведе глава и да остави отчаянието да го надвие.

В петък нямаше нито един момент, в който българинът не вярваше в победата. Очите му показваха - аз ще бия. И така е от месеци, като апотеозът е този месец в Бризбън и Мелбърн.

"Нямаше губещи, всички спечелиха", написаха в официалния сайт на турнира след полуфиналния епос.

"Който не е гледал този мач, не е гледал тенис", каза Джон Макенроу.

"Вече съм фен на Григор Димитров", добави Борис Бекер. Големите усещат - този момък е готов за дела, каквито самите те извършваха.

Като техническа дарба Димитров е абсолютният лидер на поколението, което идва след Надал, Федерер и Джокович. Няма друг с такова разнообразие от удари, въображение и визия за играта.

Към тях вече имаме изчистен план, рационален подход, манталитет, увереност, размах и страхови физически качества - човек, който не отстъпва дори в това на Надал.

Имаме шампион.

Ето, казваме го:

Григор Димитров ще спечели турнир от Големия шлем скоро. Смело звучи, да. Но промяната след лятото на 2016-а е толкова видна, че нищо не пречи да бъдем смели в прогнозата си.

Какъвто бе той в петък на корта.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията