12-те луди дни на Данило

Капитанът на Удинезе почти бе изгонен от отбора, плака за "братята" си от Чапе, а после им посвети уникален гол

Sportinglife
Sportinglife 09:45 ч., 06 Дек 2016
0
978

Football - bloody hell!

Тази фраза няма точен превод на български език, но в свободен такъв значи: "Футбол - мамка му." С тези думи сър Алекс Фъргюсън навремето определи онзи луд финал срещу Байерн, когато неговият Юнайтед вкара два гола в последните секунди и взе купата на шампионите.

Футбол - луда работа, мамка му. За последните 12 дни същото може да каже и Данило Ларангейра, капитанът на Удинезе. Не е звезда, не е и най-добрият защитник в Серия А дори.

Той обаче мина през всичко, което може да ти се случи за няма и две седмици.

На 23 ноември клубът направи открита тренировка с близо 2000 фенове на стадион "Дачиа Арена", заменил славния ветеран "Фриули".

Да кажем, че нещата не се развиха добре за Данило, ще е елегантен вариант да ви поднесем историята. Бразилецът първо ритна Али Аднан Кадим ал Тамееми и го прати сгърчен от болка на земята. Иракчанинът бе изведен, куцукащ, от терена.

После дойде ред на Адалберто Пеняранда, ударен лошо с друго грубо влизане на Данило. Венецуелецът също напусна заниманието, а тифозите започнаха да ругаят капитана, който направо помля съотборниците си.

След това дойде сблъсък с Франческо Лоди, който влуди треньора Луиджи дел Нери и той прати под душовете Данило. Скандалът едва бе потушен, като и запалянковци посегнаха да ударят бразилеца над тунела към съблекалните. Те и без това имат едно наум за този играч, който през март размени ругатни с тях, след като бе освиркан за загуба у дома от Рома.

"Като деца сте, позор!", крещеше наставникът към играчи и фенове.

Трима контузени на тренировка от свой?! От капитана?! Да, случват се и такива неща.

Трамата на Лоди се оказа сериозна, няма да играе близо месец. Аднан и Пеняранда бяха готови още седмица по-късно, но отказаха да говорят с Данило и искаха да бъде изваден от отбора.

"Във всяко семейство има раздори - успокои духовете Дел Нери ден по-късно. - Да отнема лентата на Данило за случилото се би било прекалено остра реакция, той знае, че сбърка и очаквам да покаже това на терена."

Треньорът вече знае това, което външните за Удинезе хора, а и повечето съотборници на капитана не знаят.

Данило е получил известие от родината, че има ново обвинение срещу него и делото за расизъм може да бъде възбудено пак. През 2013-а той е осъден на година затвор, задето три години по-рано бе нарекъл "маймуна" защитника на Атлетико Паранаезе Маноел.

Мястото зад решетките се размина, защото съдът го замени с голяма глоба и условна присъда. Но сега се събират доказателства за ново дело и Данило очевидно е изнервен.

На 27 ноември в Каляри той отново бе капитан на отбора, но направи дузпа и Удинезе загуби с 1:2. Вляво от него като бранител игра Али Аднан, който не го погледна или размени дума с него по време на мача.

Клубът поиска бразилеца да се извини за случилото се на тренировката, но Данило отказа. "Ние сме футболисти, мъже. Такива неща се случват, никого не съм наранил нарочно", отвърна той.

На 29 ноември бразилецът се събуди с новините за трагедията на Чапекоензе, където играят няколко негови добри приятели и бивши съотборници. И това го срива окончателно.

32-годишният бранител иска от Удинезе да бъде пуснат в почивка по "лични причини", но часове по-късно размисля и отива на среща с треньора Дел Нери. "Можеш ли да играеш?", пита го наставникът. И му казва - "публиката ще е срещу теб, а и главата ти не е на място след всичко това. Бъди внимателен в отговора".

Данило е променил решението си. Ще тренира и ще играе.

В понеделник, 5 декември, бразилецът изведе с лентата Удинезе срещу Болоня в домакинския мач от Серия А. Тифозите го приеха лошо, но той отиде и ги аплодира още преди началото.

25 секунди преди края на добавеното време след 90-ата минута, при 0:0, Данило се включи в атаката и заби гол с невероятна странична ножица. Топката удари напречната греда и тупна, преди да влезе в мрежата. Попадението на кръга, на месеца вероятно!

И най-важното - победа, от която всички в клуба имаха нужда.

Али Аднан и Пеняранда първи се хвърлиха да го прегръщат, а Дел Нери триумфира край тъчлинията. Бразилецът пробяга целия терен и вдигна черна лента с емблемата на Чапекоензе пред тифозите на Удинезе.

"Този гол, тази победа са за тях, за Чапекоензе - разплака се пред камерите капитанът. - Имах ужасни дни, но аз съм мъж, ще се справя. Отборът ми повярва, заедно спечелихме, а голът е за тези, които отидоха на небето миналата седмица. Този прекрасен отбор в Бразилия...".

Най-тежките 12 дни за Данило май вече са минало. Остава да разбере дали наистина ще има проблеми със съда в родината му, но Удинезе вече обяви, че го подкрепя напълно и на този фронт.

Тифозите му простиха всичко.

А именно с такива мачове и моменти се става легенда, нали?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията