Нарекоха го Мача на века

47 години от незабравимия полуфинал Италия - Германия, превързаната ръка на Кайзера и гола на Златното момче

Sportinglife
Sportinglife 07:00 ч., 20 Юни 2017
0
7248

На стената на един от най-славните стадиони в света седи плакет. Той е изработен в чест на Мача на века. Така го нарекоха.

Подобаващо, игра се на "Ацтека". Подходящо - в него играха някои от митичните фигури в историята на футбола. Неизбежно - направиха го две от най-големите сили в спорта, който светът обожава.

17 юни 1970-а остава в аналите на футболната игра със 120 минути, които не могат да бъдат забравени, ако сте ги гледали. Дядовци разправят на внуци за него, така както е с мачове като Реал - Айнтрахт (7:3), Ливърпул - Милан (3:3 и дузпи) или Байерн - Манчестър Юнайтед (1:2)... както е у нас с всеки детайл от всеки двубой на България на САЩ `94.

Италия не отиде на световното в Мексико през 1970-а като фаворит. Днес, когато преглеждате превюто на Мондиал или Евро, "скуадра адзура" ще ви е в първите редове на списъка с фаворити. Но преди 47 години...

Италианците не са минавали първи рунд от 1938-а. Но имат поколение, пълно със звезди от Интер и Милан, печелили Купата на европейските шампиони в десетилетието преди световното в Мексико. Това е генерацията на Факети, Рива, Бонинсеня и Мацола.

И на Златното момче - Джани Ривера.

Западна Германия отива на Мондиал 1970 като един от фаворитите, след като губи финала 4 години по-рано на "Уембли" от Англия при спорни и познати всекиму обстоятелства (голът на Хърст, знаете...). Водени от Бекенбауер, Мюлер, капитана Уве Зеелер, Волфганг Оверат и Берти Фогтс, германците мечтаят отново да стигнат мача за трофея.

Пред тях има две мисии - да отмъстят на Англия и да спечелят купата.

Първото е изпълнено в незабравим четвъртфинал, в който ФРГ обръща Англия от 0:2 до 3:2, след като в началото на второто полувреме сър Алф Рамзи вади най-добрия си играч - Боби Чарлтън, за да "му запази силите за полуфинала".

Там отива Западна Германия.

И среща Италия, излязла от групите... като Италия. С един вкаран гол за 1:0 над Швеция и две нулеви ремита с Уругвай и Израел, "скуадра адзура" е на четвъртфинал. Класика! За сравнение - ФРГ вкарва 10 пъти в групата с България, Мароко и Перу.

В елиминациите небесносиният тим се преобразява. С два гола на Джиджи Рива и един на Ривера, италианците прегазват домакина Мексико с 4:1 и вече на тях се гледа с друго око.

Полуфиналът е на 17 юни 1970-а на "Ацтека" в Мексико Сити е сочен за "европейски финал" от пресата на Стария континент по онова време.

В същия ден и час на "Халиско" в Гуадалахара играят Бразилия и Уругвай в другия полуфинал. Пропаст в епохите, ще кажете... Кога днес телевизиите биха позволили два грандиозни мача, които целият свят иска да гледа, да са по едно и също време?

В дните преди тях Америка - Южна, Централна и Северна, се обединяват срещу Германия. Искат победителят от бразилско-уругвайската тяхна си класика да срещне Италия, за да бъде отмъстено за "заговора" четири години по-рано.

Печално известните събития от английския Мондиал, в които хората от американските земи обвиняват Англия и Германия в задруга да изхвърлят със съдии техните водещи тимове и да добутат до финал своите.

И до днес се спори дали това е истински сценарий или фикция.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията