Сасуоло - от аматьорския футбол до Европа за 10 години

Невероятната история на малкото клубче, което вече е фактор в Италия

Sportinglife
Sportinglife 17:30 ч., 22 Окт 2016
0
1386
GETTY IMAGES

Ако сте почитател на анасоновите напитки, ликьорът "Мари Бризар" е едно от качествените произведения в тази област. Той е гордо произведение на френските майстори от Бордо, но не по-лош анасонов ликьор се произвежда и от италианци в региона Емилиа Романя. По-точно, в онова малко градче с 40-ина хиляди жители, недалеч от Модена, носещо името Сасуоло.

Напитката е гордостта на местните, разбира се. Или поне - беше допреди 10 години, когато изведнъж в традиционните за региона зелено-черни цветове се появи един футболен тайфун, който разпали въображението на местните.

Сасуоло Калчо е организация, която има близо 100-годишна история... Създаден през 1920-а, клубът бе на път да изчезне през 60-те години, но се обедини с още няколко местни отбора, за да остане силен и да се задържи из четвърта дивизия на италианската футболна пирамида.

През 2006-а зелено-черното отборче стигна в трета дивизия - Серия С 1, където трябваше да се пренастрои към изискванията и да постави по-високо летвата на собсствените си амбиции.

И го направи, като постави начело на тима Масимилиано Алегри, един млад и обещаващ треньор, който пробиваше пътя си в занаята.

Той остана в Сасуоло само 10 месеца, като пое отбора през август 2007-а и го напусна през април 2008-а, когато вече бе осигурил промоция в Серия В.

Този Алегри е същият, за който си мислите - след онзи период, треньорът спечели Скудето с Милан, а после два пъти го направи с Ювентус, с който игра и финал в Шампионската лига. Човекът остави отпечатък и в малкото градче край Модена, където вече се опияняваха и от футбол, не само от ликьорите.

Сасуоло се адаптира бързо при първото си участие във втора дивизия. Седмо място в дебютния сезон, последвано от достигане на плейофите във втория, като отборът бе воден от Стефано Пиоли - бивш играч на Ювентус и Фиорентина. Торино обаче спря полета към елита на полуфиналите в баража.

Две години по-късно, в сезон 2011-2012 г., Сасуоло стигна до трето място в Серия В, но отново загуби полуфинал в плейофите, и пак от отбор - колос, в сравнение със статута на малкото отборче. Сампдория този път извърши екзекуцията.

Но клубът, вече управляван от концерна за бои и строителни материали Mapei, имаше амбиции за елита и вече бе утвърден като член на второто ниво на футбола в Италия.

Две неща отличаваха отбора, който вече имаше репутация в страната - постоянство, особено в домакинските мачове, както и постоянен стремеж да привличаш добри млади играчи и да ги развиваш. Нерядко това ставаше с наемане на таланти от водещите клубове, които така или иначе не получаваха шанс за много минути на терена там.

През лятото на 2012-а Сасуоло имаше нужда да стъпи на следващото ниво. Намеси се Джорджо Скуинци, изпълнителен директор на Mapei, който взе нещата в свои ръце. Той лобира и почти еднолично доведе в клуба новия треньор: Еусебио ди Франческо.

Днес го сравняват с Юрген Клоп като темперамент, поведение, заразен ентусиазъм и дори визия - с очилата, които не слизат от лицето му, придават му академичен вид на някакъв луд философ.

Разликата е, че Клопо води Ливърпул (а преди това и Дортмунд) обикновено в тренировъчния анцуг, удобно и спортно. Докато Ди Франческо е безупречен с шити по поръчка и елегантни, а не тежки костюми.

Може би го помните от терена. Беше работлив и талантлив халф на Рома, кръстен от родителите му на великия португалец Еузебио.

Новият треньор, само на 43 г. в онзи ден на назначението му в Сасуоло, има огромни амбиции - най-вече да наложи нов стил в клуба.

Получава пълна свобода, а Скуинци му казва: "Зад теб съм, имам ти доверие!". Колко е важно да чуеш тези думи, ако си млад треньор, а?

През сезон 2012-2013 г. Сасуоло играе потресаващ футбол за стандартите на Серия В. Доменико Берарди, 21-годишен талант в атаката, Симоне Мисироли в халфовата линия, Франческо Манянели... Нероверди (черно-зелените) доминират напълно дивизията си, а Ди Франческо е искан в Милан и Фиорентина.

В последния ден от сезона обаче трябва още една победа за директна промоция - няколко подхлъзания към края на кампанията оставиха разликата твърде малка.

Домакинството на Ливорно е инфарктно, на Сасуоло му стига и точка за първото място, но загуба може да го прати в плейофите. В 6-ата минута на добавеното време гостите натискат яростно, но контраатака завършва с гол на Мисироли и Сасуоло бие с 1:0.

Серия А!

7000 тифози излизат от стадиона и празнуват цяла нощ на площад "Гарибалди" в града. Там са на практика всички жители - не повече от 40 000. Кметът Клаудио Пистони също е на площада и провъзгласява гордо Сасуоло за "град от елита на футбола в Италия".

Развитието не спря там.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията