Какво да очаква ЦСКА от сина на Генерала?

Едуард Йорданеску ще опита да се задържи повече от Стойкица, Андоне и Регекампф

Sportinglife
Sportinglife 15:50 ч., 25 Авг 2016
0
571
CSKA.bg

След славния за клуба сезон обаче не се разбра с шефовете и бе наследен от Петре Григораш, познато име у нас като играч на Левски от 90-те години на миналия век.

Едуард Йорданеску бе близо до договор с Крайова през юли, а за последно в Полша се пишеше, че ще поеме Лех. Не се случи и ето, че идва в ЦСКА.

В момент, в който клубът минава през невероятни перипетии и промени, съставът от играчи реално е от два отбора - ЦСКА от миналия сезон в трета дивизия и Литекс от Б група.

Няма да му е лесно да направи колектив и бързо да наложи виждания и методи, особено при езиковата бариера.

В добавка, просто като щрих: Йорданеску трябва да разсее лошите спомени и репутация на румънските треньори у нас.

Трима негови сънародници са водили топ отборите ни, като Йоан Андоне е единственият, който е седял на мястото, което сега получава Едуард.

Андоне се задържа точно 71 дни и води ЦСКА в шест мача, като последният бе дербито с Левски (0:0) през март 2010-а. И си замина, без особени обяснения нито от него, нито от загадъчните босове от "Титан", при които такива мътни истории бяха традиционни.

Михай Стойкица пое Литекс в началото на сезон 2000-2001 г., за да върне титлата в Ловеч, изпусната за сметка на Левски. Но изкара 3 месеца, като загуби точно от "сините" с 3:4 у дома и пое обратния път през Дунав.

А Лауренциу Регекампф, който в момента води Стяуа, бе начело на Литекс в едва 17 мача от август 2015-а, в които загуби два пъти - от Берое и Левски на свой терен, което се оказа достатъчно, за да го смени клубът с Люпко Петрович.

И тримата румънци не успяха да победят Левски и това беляза работата им, въпреки че случаят с Андоне изглежда различен. За неговото решение - неофициално - най-много е повлиял прекъснатият мач на ЦСКА в Мездра, когато феновете на армейците нахлуха на терена и на румънеца и играчите се наложи да се крият в съблекалните.

Иначе е факт, че и двамата румънски треньори, доведени от Гриша Ганчев в Ловеч през годините, се провалиха срещу Левски и получиха билет обратно за родината.

Йорданеску е нова глава в "румънската" книга на треньори у нас, която е доста тъничка и къса. И има вероятно най-трудната задача от предшествениците му.

Но ако е наследил характера на баща му, нищо чудно да си пробие път до успеха.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията