Писмо от Кобе Брайънт до Кобе Брайънт

Подпиши първия си контракт така, че да осигуриш родителите си доживот, съветва себе си звездата

Sportinglife
Sportinglife 09:35 ч., 21 Юли 2016
0
2165
GETTY IMAGES

Кобе Брайънт стана поредната суперзвезда от спорта, която пише писмо до себе си в рубриката на сайта Players Tribune. Идеята е  Кобе днес съветва Кобе от старта на кариерата какво да направи от позицията на човек, който вече е изживял всичко през годините. Тоест - обяснява грешките, които е допуснал и би искал да поправи, ако днес започваше отначало.

"Скъпи Кобе,

Ти си на 17 и утре ще сбъднеш мечтата си да подпишеш с Лейкърс.

Едно нещо е необходимо да направиш със сигурност. Помисли за бъдещето на семейството си и приятелите. Инвестирай в това. Знам, звучи просто. Но не е.

Казвам ИНВЕСТИРАЙ.

Не казвам ХАРЧИ.

Сега ще ти обясня. Просто да осигуряваш пари и материални облаги на гаджета, приятели, близки - това дълго време може да ти изглежда като отлично решение. Ти ги обичаш, а и те винаги са насреща и в кариерата, и в ежедневието ти.

Усещането е, че споделяш тях успеха си. Плащаш сметките, купуваш им коли, къщи, осигуряваш им готин живот, също като твоя, нали? Ще ти кажа нещо - не им правиш добра услуга, дори задържаш развитието им. Това, че си добре, защото виждаш, че нямат грижи и са щастливи, е доста егоистично от твоя страна.

Всъщност ти си доволен от себе си, а не за тях. Отнемаш им възможността за развитие и най-важното - тяхната независимост.
Разбери, ти си лидер на твоето семейство, трябва да взимаш тежки решения, дори когато невинаги приятелите ще те разбират.

Може и да ти се обидят. Но ти инвестирай, а не раздавай.

Използвай успеха си, парите и влиянието да ги насочиш накъде да се развиват. По-добре им помогни да минат през колежа и да станат самите те лидери. Изисквай от тях да работят здраво, както ти го правиш.

Започни да мислиш по този начин. Иначе ще страдаш от развалени взаимоотношения и приятелства. Ще минеш през яд, ярост, разочарование и ревност. А ако постъпиш така, ще ги видиш да растат независими и отношенията ви ще са отлични.

Друг важен съвет - не смесвай кръвта с бизнеса. Не прави своите родители и свои мениджъри. Преди да подпишеш първия си договор, добре изчисли бюджет за тях, който да им осигури нормален живот и възможности. Но своите бизнес решения ги взимай ти.

Ще ти се струва трудно да възприемеш тези съвети. Но когато вечер си лягаш след 9-часов ден в залата с тренировки, уморен до смърт, отделяй време да мислиш върху тях.

Повярвай - ако уредиш тези неща от началото на кариерата си, ще си спестиш тонове сълзи и много главоболия.

С много обич, Кобе."

Източник: Players Tribune

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията