Накъде тръгва Левски?

Спас Русев очаквано застана начело на клуба, но какъв ще е пътят пред него

Sportinglife
Sportinglife 17:05 ч., 30 Авг 2016
0
2147
Levski.bg

Очаквано - Спас Русев е новият собственик на Левски, узакони Общото събрание на акционерите в клуба.

Надзорният съвет от трима души включва боса и сина му Евгени Русев, изпълнителен директор на Интерхотели и Грандхотел „София“, както и Деян Петков от Vivacom. Телекомуникационната компания ще продължи да дава пари за клуба.

Спас Русев:

"Аз обичам футбола и ще дам всичко, за да върна магията. Не очаквайте от мен да коментирам мачове, да се бъркам в работата на съдиите и БФС, какво трябва да правят феновете. Онези, които ги е грижа за Левски, са добре възпитани. Знам, че Левски е магия. Няма причина Левски да не бъде пак магия. "

Живеещият в Лондон бизнесмен каза в кратка и емоционална реч, че е привърженик на "сините" не само от София, но и от английската столица.

Иво Тонев говори от името на тримата досегашни собственици и разкри, че за година и няколко месеца Левски е погасил задължения от около 4 260 000 лева. Остават обаче дългове по сектор "А" - около 12 милиона, които са разсрочени в следващите години, както и други дължими суми.

Какво ще се случва оттук нататък?

На първо време е ясно, че Спас Русев е останал изненадан от размера на дълговете на клуба, с който е бил запознат едва в последните няколко дни.

Новият собственик е осигурил бюджета за следващите два сезона, но вероятно ще го подложи на обмисляне и евентуални промени с оглед на ситуацията около задълженията. Възможно е тя да наложи и търсене на нови източници на приходи.

Русев е вероятно бизнесменът от България с най-широки лични контакти по света, което носи надежда за Левски да привлече международни спонсори - тема, която вече се обсъжда между хората в клуба.

Баждеков:

"През 2015-а Левски реализира приход в размер на 6 457 000 лева. Сумата е с 1 638 000 лева по-малка от предходната година.
Но отнесена към общите разходи за годината се явява 63%, докато през 2014-а те са били 58%. Тоест - има положителна тенденция в увеличаване на дела приходите отнесени към общите разходи.
Към 31 декември 2015-а разходите възлизат на 10 228 000 лева, като за 2014-а те са с 3 512 000 лева по-малко. Основният разход е заплати, осигуровки и данъци към тях на футболисти, треньорски екип и административен екип и ДЮШ, които за отчетния период са в размер на 6 422 000 или почти 63% от общите разходи.“

Възможно е още тази седмица Спас Русев за избере "биг боса" на клуба, който да ръководи Левски. Засега изплува името на Георги Марков, но шансът да е той е минимален. Важно е да се уточни, че досега не е имало нито една среща с преговори на Русев с някого за пост в Левски.

Първите преговори ще бъдат именно за тази позиция - на шефа на клуба, вероятно с титла "председател" или "президент".

След това ще дойдат и срещите с набелязаните кандидати за спортният бос - човекът, който ще поеме нещата в спортно-техническата област. За това място фаворит е Наско Сираков, но противно на публикации в медиите, той още не е избран за такъв. Русев мисли по темата.

Уточнение - това не е спортен директор, а човек над него. Тази позиция остава актуална в Левски и на нея в момента е Станислав Ангелов. Дали ще остане и при новия собственик... Това не е ясно. Но такъв пост ще има.

Категорично на нито един човек в Левски постът не е гарантиран - от Николай Илиев, който е председател на УС, до треньорите в школата.

Решенията за евентуални персонални промени ще взимат новите ръководители, които Спас Русев ще одобри - споменатите "голям" и "спортен" босове.

Новият собственик няма конкретен план със заделени суми за отделните пера - селекция, терени, академия и т.н.

Този план и разграфяването на разходните суми той ще чака именно от новите оперативни ръководители на Левски, а само ще го одобрява. Негова работа е да осигури сумите.

Такава вече има за селекция - и то 7-цифрена, която се очаква да бъде инвестирана в играчи през януари.

Сега, докато ръководството влезе в сила, трансферният пазар вече няма да е активен.

По темата с Валери Божинов, който е пред раздяла с Партизан, новините са:

Още преди три седмици нападателят е изявил желание да се върне в Левски, но засега клубът не е решил да го взима. На дневен ред първо е раздялата с Венцислав Христов, след което може да дойде време да се мисли за привличане на Божинов.

Ако той успее да разтрогне с Партизан преди 1 септември, още на следващия ден може да дойде като свободен агент. Ако обаче раздялата не стане до тази дата, подпис с Левски може да има най-рано през януари.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията