Какво научихме в Гран при на Бразилия

Едно от предимствата на Розберг вече е ясно

Sportinglife
Sportinglife 12:45 ч., 16 Ное 2015
0
413
Getty Images

Нико Розберг спечели петата си победа за сезона в Гран при на Бразилия, но тези успехи, тъй като той победи и в Мексико идват малко късно – съотборникът му в Mercedes Люис Хамилтън вече си осигури световната титла в Гран при на САЩ.

Нико обаче е в силна серия – пет поредни спечелени квалификации и две поредни победи, като единствената му надежда е, че ще прехвърли тази си форма и догодина.

За какво служат победите на Нико

Титлата на Хамилтън стана факт на 25 октомври в Остин, след което обаче Розберг демонстрира перфектна форма и победи в Мексико и Бразилия, а в Щатите подари победата на Люис с грешка 8 обиколки преди финала.

Но тази промяна на разпределението на силите в Mercedes не трябва да се търси само с „отпускането” на Хамилтън след спечелването на титлата.

През септември ФИА затегна сериозно контрола над налягането в гумите, т.е отборите не можеха да карат колите с по-меки сликове за по-добра стъпка и сцепление.

И това се отрази на пилотите – от този момент насам Люис няма нито една спечелена квалификация, а Розберг се върна към най-добрите си дни.

Ако иска обаче да се бори за титлата през 2016, Нико ще трябва да превръща повече спечелени квалификации в победи. В последните пет състезания победите са му две от пет полпозишъна.

Факторът „Макс”

18-годишният Макс Верстапен беше може би най-активният пилот в Гран при на Бразилия и направя някои запомнящи се изпреварвания.

Пример за това е атаката му срещу намиращия се в страхотна форма Серхио Перес – в първия завой мексиканецът се опита да парира атаката му, но Макс сякаш намери още малко пространство и се провря от вътрешната страна.

Въпреки, че Макс вече има две четвърти места този сезон във Формула 1, десетата позиция на финала в Бразилия е едно от най-ценните му класирания, тъй като дойде след много атаки и зрелищни изпреварвания.

За един сезон във Формула 1 Макс се превърна в звезда.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията