Формула 1 има нужда от повече претенденти за титлата

Ален Прост за това от какво има нужда световният шампионат

Sportinglife
Sportinglife 08:40 ч., 10 Фер 2016
0
1261

4-кратният световен шампион във Формула 1 Ален Прост е на мнение, че предстоящият сезон може да се окаже много интересен, ако в битката за титлата участват трима пилоти: настоящият шампион Люис Хамилтън, съотборникът му в Mercedes Нико Розберг и звездата на Ferrari Себастиан Фетел.

Mercedes доминира в последните два сезона във Формула 1, т.е от началото на новата турбо ера в развитието на спорта, но през 2015 Ferrari успя да се доближи до шампионите и в доста случаи Фетел и Кими Райконен бяха заплаха за лидерските позиции на Хамилтън и Розберг.

В първия си сезон в Скудерията Фетел спечели три състезания, но не може да се каже, че беше реален претендент за титлата, тъй като завърши на 103 точки зад Хамилтън, който за втори пореден сезон победи Нико в битката за това кой да е световен шампион.

Прост, който има четири титли, спечелени между 1985 и 1993 година, обясни, че Хамилтън отново ще започне сезона като фаворит, но допълни, че този път може би ни очаква по-разнообразна и интересна битка за титлата.

„Люис отново ще е фаворит, но Формула 1 ще спечели много, ако станем свидетели на голяма битка за титлата срещу Нико и Фетел”, обясни французинът пред Sky Sports.

Професора обаче не е убеден, че бившият му тим Ferrari ще успее през зимата напълно да заличи аванса на Mercedes от миналия сезон. В последното състезание за 2015 в Абу Даби на финала разликата между Mercedes и Ferrari беше 20 секунди.

„Първото състезание ще е важно, за да видим кой какво е успял да направи през паузата – обясни Прост. – Дали във Ferrari са успели да догонят Mercedes? Не мисля, че могат напълно да настигнат лидера.”

Ако спечели титлата и през 2016 година Хамилтън ще влезе в изключително ексклузивния клуб на пилотите, взели четири и повече световни титли във Формула 1. Там вече членуват Михаел Шумахер, Хуан Мануел Фанджо, Фетел и Прост.

Хамилтън доминира през по-голямата част от миналия сезон, но в края на годината Нико взе три поредни победи, на които Люис не успя да намери отговор. Освен това, Розберг спечели и последните шест квалификации за сезона.

Прост призна, че му е любопитно да разбере дали Нико ще продължи с това силно представяне и през новия сезон, но допълни, че не очаква Хамилтън да отстъпи.

„Със сигурност, битката между Люис и Нико ще е много интересна, тъй като в края на миналата година Розберг показа страхотно представяне – обясни Прост, който преди 30 години беше съотборник с бащата на Нико – Кеке Розберг. – Разликата между тях не е голяма и съм сигурен, че Люис ще е повече от амбициран отново да спечели титлата.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията