Алонсо: Можех да сменя Хамилтън в Mercedes

Сделката е трябвало да стане в началото на 2015 година

Sportinglife
Sportinglife 09:00 ч., 02 Март 2016
0
1327
Getty Images

Фернандо Алонсо най-после реши да разкаже малко повече за раздялата си с Ferrari в края на 2014 година и търсенето на по-добра възможност за развитието на кариерата му. Сега испанецът обясни, че е имало възможност двамата с Люис Хамилтън да си разменят местата за началото на сезон 2015.

Фернандо премина в McLaren за сезон 2015 след пет години във Ferrari, а през изминалата кампания бившият му тим спечели три победи и беше най-сериозният преследвач на световните шампиони от Mercedes. В същото време McLaren записа най-лошия си сезон от 1980 година насам, като Алонсо и Дженсън Бътън установиха рекорд по наказания заради сменени компоненти по болидите и прекараха по-голямата част от годината в дъното на класирането.

През 2014 бъдещето на Алонсо беше обект на интензивни спекулации и дори в един момент се появи информация, че той може да премине в Mercedes, но това така и не се случи. В Mercedes решиха да задържат Хамилтън за 2015, а през миналата година той подписа нов договор с тима, който ще го остави в отбора поне още три години.

Фернандо разказа за потенциалната сделка с Mercedes пред испанското радио Cadena Ser.

„Да, имаше такава оферта, да сменя Хамилтън в Mercedes – обясни двукратният световен шампион. – Обстоятелствата се подредиха така, че това стана възможно, но от Ferrari се отказаха от тази възможност. В това време преговарях с Ferrari да подпишем нов договор и аз да остана в отбора до 2019. Но предложението на Скудерията не беше достатъчно убедително и аз преминах в McLaren. Не знам обаче дали Хамилтън е бил наясно с тази възможност, която се договаряше между двата отбора.”

Алонсо отново обясни, че не съжалява за решението си да напусне Ferrari заради McLaren, макар че в края на 2014 изглеждаше, че той преследва място в Mercedes, а освен това остана изненадан от сделката между Скудерията и Себастиан Фетел, която го остави без сигурен вариант за бъдещето му във Формула 1.

„Имах предложение да преподпиша с Ferrari до 2019, но не я приех – повтори Алонсо. – Не знам дали всеки би реагирал като мен, но аз реших да е така. Решенията ми се обосновават на моята интуиция и вътрешен мир, като последното отсъстваше във Ferrari. В Скудерията беше изтощително, състезание след състезание давах всичко от себе си и това се оказа недостатъчно за световната титла.

„Ако бях останал в Маранело, може би щеше да е сигурно, че никога отново няма да стана световен шампион. Пет години бях в подножието на върха, това беше много натоварващо за мен, както психически, така и физически.

„Във Ferrari е по-различно – завършваш втори в края на годината и вместо да се радваме, атмосферата е такава, че все едно сме на погребение. Напрежението там е огромно, Ferrari е във Формула 1, за да побеждава и когато това не става, там настъпва хаос.

„Мисля, че докато бях във Ferrari нямахме реална възможност да спечелим световната титла. Миналата година пак не спечелиха, съмнявам се, че ще успеят и тази. За мен по-важното беше да стартирам в нов проект, тъй като както казах по-рано, вярвам, че сега единствено McLaren има потенциала и възможностите да спре Mercedes.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията