Ще се повтори ли историята?

България ще е домакин на европейско първенство за трети път

Sportinglife
Sportinglife 13:40 ч., 05 Окт 2015
0
916
GETTY IMAGES

След 34 години пауза България отново ще е домакин на Европейско първенство по волейбол при мъжете. Шампионатът на стария континент се открива след четири дни като у нас двубоите ще се играят в зала „Арена Армеец” в София и зала „Конгресна” във Варна. Домакин на срещите в останалите две предварителни групи са Брусто Арсизио и Торино в Италия. Финалите пък ще бъдат изцяло в София.

Това ще бъде 29-то европейско първенство по волейбол. Любопитен факт е, че именно България и Италия са първите две страни, които приемат континенталния шампионат. Това става през далечните 1948 и 1950 г.

Италия е и първата страна, която разделя домакинството на форума – през 2005 г. когато го организира, заедно със Сърбия.

За България шампионатът ще бъде специален и по още една причина – последният път когато страната ни е домакин – през 1981 г. тимът стига до бронзовите медали. Сега официално обявената цел е топ 4, но голямата мечта на фенове и играчи естествено е медал.

Последният такъв бе спечелен през 2009 г. в Турция когато националите под ръководството на Силвано Пранди станаха трети. Общо пет са медалите, спечелени от мъжкия ни тим. Четири пъти съставът ни се нарежда на трето място, най-големият успех е среброто от 1951 г. във Франция.

От състава, спечелил бронза в Измир през 2009 г. в тима са шестима: Андрей Жеков, Георги Братоев, Владимир Николов, Теодор Салпаров, Виктор Йосифов и Тодор Алексиев. Част от тях се очаква да бъдат и сред титулярите на Пламен Константинов.

С най-много титли в историята на европейските първенства е Русия – 13. 12 от тях обаче са спечелени по времето на Съветския съюз. Сборная има само една титла като Русия и тя бе спечелена през 2013 г. в Дания и Полша.

Най-изненадващият шампион пък си остава Испания. Ла фурия роха, водена от двамата братя Фаласка и Рафаел Паскуал взе златото през 2007 г. в Русия. На финала испанците се наложиха над домакините в епичен сблъсък.

Любопитен момент е, че по същото време в Мадрид течеше европейско първенство по баскетбол, а на финала му отново един срещу друг застанаха Русия и Испания. Баскетболистите на Сборная обаче отмъстиха за волейболните си колеги и грабнаха короната.

Русия е и отборът с най-много отличия изобщо в историята на европървенствата – 21 като освен 13-те титли тимът е спечелил 3 сребърни и пет бронзови медала. Сред останалите носители на медали от континенталните шампионати са Чехословакия, Франция, Румъния, Унгария, Полша, Сърбия, Гърция, Швеция и Холандия.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията