Карл-Хайнц Румениге – една икона на 60 години

Големият нападател мина пътя от „братвурст” до един от най-могъщите във футбола

Sportinglife
Sportinglife 09:25 ч., 25 Сеп 2015
0
2637
Getty Images

През 1984 година Румениге направи рекорден трансфер, когато Интер плати 11 милиона марки на Байерн.

В онези години тези пари се оказаха спасителни за баварския колос, който изпадна във финансова криза. От 2002 година Румениге се бори за финансовия феърплей и успя с действията си да направи Байерн един от най-богатите отбори в света.

От 2008 година Румениге е президент на Г-14, организацията на най-големите клубове в Европа. На сбирките Кале безпроблемно превключва на английски, френски, италиански. Отдавна не е просто един бивш футболист с ограничени познания, каквито има хиляди по света.

Ако някой си мисли, че кариерата на Румениге е била само цветя и рози, бърка.

Мнозина го обвиняваха, че е симулирал прекалено често. Дори английското дуо Алън и Денис написаха песента „Секси колената” за нападателя, която бе всичко друго, но не и мила.

Но Румениге никога не се е притеснявал от критика и е преследвал целите си. Дори през освиркванията на феновете от любимия Байерн – преди като футболист, а и сега като шеф.

Да, през юли Румениге бе принуден да слуша 70-хиляден хор от дюдюкания срещу себе си, когато хладно обяви по микрофона от терена раздялата с Бастият Швайнщайгер.

Румениге никога не е бил ювелирен като Бекенбауер или Хьонес – на терена и извън него. Неговите речи на банкетите са повече сурови, отколкото възвишени.

„Никога не съм бил красивата птица, винаги съм искал честността”, обяснява шефът.

Официално договорът на Румениге с Байерн изтича на 31 декември догодина. Сега легендата казва, че съпругата му Мартина настоява да работи по-малко. Това би било добра новина за конкуренцията.

„Когато си толова много години на върха на изключително успешен клуб,  значи не правиш грешки”, признава Ханс-Йоаким Вацке, силният човек в големия конкурент Борусия (Дортмунд).

А Румениге бързо връща жеста: „Обичам силните конкуренти. Като Борусия. Много се радвам, че отново се борим заедно за титлата!”

Румениге на 60 години. Завинаги той ще е една легенда.

Един човек, който направи Байерн може би най-могъщия клуб в света.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията