Най-големите съперничества в Англия

Битката за Уелс е на първо място

Sportinglife
Sportinglife 08:25 ч., 23 Сеп 2015
0
3663
Getty Images

Уест Бромич – Уулвърхемптън

Двата отбора от Бирмингам се мразят повече помежду си, отколкото мразят Астън Вила. Може би защото имат сходна история и успехи.

Най-голямото щастие за феновете на Уест Бромич бе победата с 5:1 през 2012 година, която доведе до уволнението на мениджъра Мик Маккарти.

Блекбърн – Бърнли

Агитките се мразят от няколко десетки години. Когато Блекбърн изпадна от Висшата лига, фенове на Бърнли наеха селскостопански самолет да обикаля над стадиона с обидни плакати.

Бристол Сити – Бристол Роувърс

За град, който не е толкова запален по футбола, този мач е прекалено горещ. Двата отбора не се срещат често в една дивизия, но стане ли това, конна полиция разделя винаги агитките.

Дарби Каунти – Нотингам

В този мач футболисти и треньори се мразят също толкова, колкото и феновете. „Не обиждайте Дарби“, каза веднъж Стюърт Пиърс, но това бе подигравателно. Разбираше се  като „Мразете ги максимално“.

Арсенал – Тотнъм

В днешно време феновете на двата отбора са от средната класа. Омразата им е наследствена.

Феновете на Тотнъм още пеят обидни песни за Сол Кембъл, който отиде в Арсенал след 13 години вярна служба.

Ипсуич – Норич

Между градовете има 50 мили, но това се смята като малкото издание на „Старата фирма“, шотландския дуелл между Селтик и Рейнджърс. Омразата е пословична.

Милуол – Уест Хем

Феновете работят едон и също от двете страни на реката. Личности от криминалния ъндърграунд маркират футболния мач през 70-те и 80-те години. През 2009 година фен на Милуол бе наръган на „Ъптън Парк“. Това е и последният голям хулигански акт в английския футбол.

Шефийлд Уензди – Шефийлд Юнайтед

Най-старото футболно съперничество! Стартира през 1862 година. И не заглъхва, въпреки че и двата клуба са минавали през тежки времена. Въпреки че хулиганизмът почти изчезна от английския футбол, полицията е с особено внимание, когато има градско дерби.

Нюкасъл – Съндърланд

И тук има политически отенък. При гражданската война във Великобритания феновете на Нюкасъл заемат страната на корона, а тези на Съндърланд подкрепят парламента.

Миналата година на дербито фен на Нюкасъл заби кроше в главата на полицейски кон. Преди няколко години Стивън Тейлър получи смъртни заплахи заради изявлението си, че никой играч на Съндърланд няма класа да играе в Нюкасъл.

Кардиф – Суонси

От няколко години на уелското дерби не се позволява гостуваща агитка. През 1988 година група фенове на Кардиф са били хвърлени в морето. От този ден запалянковците на Суонси ги подиграват, носейки плувни шапки. Този мач олицетворява политически и културна омраза.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията