Мръсната дузина, с която сър Алекс тръгна на война

Къде са днес хората, носили екипа на Манчестър Юнайтед на 8 ноември 1986-а, на стадион "Менър Граунд"

Sportinglife
Sportinglife 15:40 ч., 07 Сеп 2017
0
7324

На 8 ноември 1986-а влакът си проправяше път през мъглата към Манчестър, а настроението отвъд стъклата на вагоните не бе по-малко мътно и мрачно.

Алекс Фъргюсън и неговият Юнайтед се прибираха у дома от Оксфорд, където бяха загубили с 0:2 по-рано през деня, а в главите на всички се бе загнездило едно: "Никакви вестници утре!".

Юнайтед бе на 20-о място след поражението. В зоната на изпадащите, и то не 4 мача, а 4 месеца след старта на сезона.

Това бе първият мач на Фъргюсън начело на "червените дяволи", където остана до 2013 г., извеждайки клуба до над 40 трофея, 13 титли и колосален успех.

Първият ден не бе добър.

Кои бяха 11-те, които започнаха първия мач на сър Алекс на онзи 8 ноември в калта на "Менър Граунд" в Оксфорд? Помни ли ги историята? Благосклонен ли бе към тях футболът, даде ли им място в пантеона на славата или ги прати на самотния остров на забравата?

Ето ги.

Крис Търнър, вратар

Днес е изпълнителен директор на Честърфийлд в долните английски дивизии. Бе и мениджър, като мина и през Шефийлд Уензди, на който е фен от дете. Всъщност, през 1988-а сър Алекс го продаде още като играч точно на този клуб. Добър вратар, който така и не успя да докаже на Фъргюсън, че има характер и присъствие да е в Юнайтед.

Майк Дъксбъри, десен бранител

Изигра 300 мача за родния си клуб Юнайтед, откъдето си тръгна с почести през 1990 г., когато бе на 31. Мина през Блекбърн и Брадфорд, преди да се откаже и да поеме роля на посланик на клуба в Азия и чест гост на училищата по футбол на Юнайтед в Дубай и Хонгконг.

Артър Албистън, ляв бранител

Наскоро дойде в България и се срещна с нашия фенклуб на Юнайтед. Работи за MUTV - тв канала на гранда. Опита да е мениджър само за година в Дройсдън, но се отказа. Шотландски защитник (на основната снимка) с голямо сърце и култов герой на "Олд Трафорд", който с над 400 мача в червено попада в топ 10 по участия за историята на клуба.

Кевин Моран, централен защитник

Един от онези, които влязоха в черния списък на Фъргюсън още с идването му. Ирландецът имаше сърце, колкото Марс, но пиенето и гуляите бяха част от ежедневието на една групичка, превзела изцяло съблекалнята на Юнайтед. И той бе в нея. Привличането на Стив Брус през 1987-а прати Моран на скамейката, за да си тръгнне година по-късно.

Пол Макграт, централен защитник

Прочети горното и горе-долу ще си наясно какво се случи с Макграт. И той, като партньора му в центъра на отбраната в клуба и националния тим на Ейре, водеше бандата на "културата на пиене", изкоренена от Фърги. Продаден на Астън Вила през 1989-а, но и до днес обичан искрено от всеки фен на Юнайтед, който го помни.

Греъм Хог, централен полузащитник

Пиперлив шотландец, който не отговаряше на стандартите на Фъргюсън за играч на Юнайтед. Тръгна си през 1988-а, за да облече екипа на Портсмут. Което си остава една малка мистерия, защото Хог идваше от Абърдийн, познат отлично на сър Алекс, който също стигна до Манчестър от този клуб.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията