Новият ЦСКА – плюсове и минуси

А какво става с Литекс – отбор с 4 титли за 18 години история?

Sportinglife
Sportinglife 10:30 ч., 14 Юни 2015
0
4360
Lap.bg

Ако индикациите са верни – а те са твърде силни, за да не са, от следващата седмица в родния футбол ще изчезне като фактор Литекс.

Той ще се превърне в новия ЦСКА, ще облече червено и ще застане под дебелата сянка на двама от най-състоятелните българи, които имат и сериозен опит като собственици във футбола – Васил Божков и Гриша Ганчев.

Ако това стане, „А” група автоматично си остава с 10 отбора. Нещо, от което полза имаме всички. Това е първият положителен момент в новата ситуация, ако наистина нещата се развият според прогнозите.

Вторият – ще имаме силен клуб, който ще конкурира Лудогорец и безоблачното му дирижиране на родния футбол в последните 4 (особено в най-актуалните два) сезони.

Друг плюс е, че ЦСКА няма да престане да функционира, защото – дори и да не сте привърженик на този тим, без него елитната ни група няма да е толкова интересна и колоритна.

Трети позитив – в София може да започне да се случва нещо, което досега бе непознато на грандовете – разумно управление на футболен клуб. Нито Божков позволи ЦСКА да затъне в дългове по негово време, нито Ганчев някога е бягал извън финансовата дисциплина в Ловеч. А ЦСКА, и не само този клуб, се докараха дотук с безумно кривене на всякакви бизнес правила и харчене на много повече, отколкото се изкарва от футбол.

Не на последно място – ще гледаме дербито на България, защото без единия от Левски и ЦСКА тази пролет бе скучно.

Минусите...

Ловеч ще залезе на футболната карта. Литекс е отбор с 18-годишна реална история, създаден някъде на ръба на 1996-а и 1997 г. Преди това местният тим – Кърпачев, Осъм или Лекс, имаше само един сезон в „А” група за цялата си история.

Но за 18 години Литекс взе 4 титли и 4 купи на България, игра напролет в евротурнирите, стигна групи на Лига Европа...

Тимът с това име се превърна във фактор на футбола ни.

Преименуването и пререгистрирането на Литекс може да доведе след себе си и други последствия – догодина Левски може да е затънал в дългове и да няма лиценз, като използва спасително асимилиране на някой елитен отбор. Наредбите не го забраняват.

Всъщност големи притеснения за това няма – извън Литекс и Ганчев, който от години не крие желанието си да води ЦСКА, май няма друг клуб, при който факторите „желание, възможност и липса на реален коректив и механизъм на протест срещу такова решение” да са налице.

В Ловеч хората ще имат желание да се бунтуват, но срещу кого? Срещу човека, който направи от техния отбор елитен такъв, вкара го в Европа и му донесе титли?

Не е за подценяване и това, което ще се случи със стария, задлъжнял сериозно ЦСКА. Неговата несъстоятелност изглежда неизбежна, а това значи – държавата си отписва близо 11 милиона, които НАП има да получава. Просто няма от кого да си ги търси. И това скоро ще е проблем на целия ни футбол, защото клубовете задлъжняват, но не изкарват достатъчно, за да обслужват задълженията си.

Истината е, че ако нещата се случат по очаквания начин, появата на новия ЦСКА е по-скоро някак с привкус на брак по сметка на двама едри бизнесмени. На бизнес съюз.

Не е незаконна, но е някак неистинска. И въпреки това може би ще се случи.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията