Новият ЦСКА ще бутне статуквото

Премиерът и Данчо Лечков си противоречат в изказванията само за месец

Sportinglife
Sportinglife 13:15 ч., 13 Юни 2015
0
707

Бойко Борисов изрече от далечний Азербайджан: „Държавата достатъчно е помагала на ЦСКА”.

Ето това е нещо нова в премиерската мисъл, след като преди няма и месец той обяви, че държавата носи голяма вина ЦСКА да я докара дотук, като не се е намесила рестриктивно (каквато сила има по закон), за да спре едно дружество, затъващо в дългове, които не е в състояние да обслужва. Механизмите за това са ясни, но тогава същият премиер , а и други преди него, се уплашиха да вкарат синдик в батака на „Армията”.

Уплашиха се, защото не е политически издържано. Може да предизвика реакция от феновете срещу човека, който го е направил. „Той иска да ни затрие”, може да си помислят някои от по-незапознатите. И додето им обясниш, току виж избори дошли...

Йордан Лечков пък, вицепрезидентът на БФС без конкретни задължения освен пътуванията с националния и чат-пат някой семинар в комплекса му в Сливен, също се изказа.

„Решението вече е взето, не се налага изпълом”, коментирайки темата за ЦСКА рече ръководителят от футболния съюз.

Нищо, че преди 2 седмици в интервю за сериозен всекидневник обяви, че „изпълкомът ще реши съдбата на ЦСКА”.

Е какво става?

Това вече е нова ситуация около клуба. Ясно е, че нещо се е променило и е накарало висши фактори в държавата и футбола да си изменят мненията.

Това, което става е, че Гриша Ганчев се приближава като ледник към мечтата си от 15 години да води не Литекс, а ЦСКА. И то с основен съдружник и инвеститор – Васил Божков. И това не се харесва на мнозина, защото статуквото не просто ще се наруши.

То ще рухне.

Досега в последните 4 сезона Лудогорец е абсолютен доминант, изкривявайки тотално картинката в приходно –разходната част от балансите на „А” група. Съответно – когато плащаш 20-ина милиона на година за заплати, нормално е да поръчваш музиката. И хеликоптерите, и министрите на откриване на трибуна, и Цеца.

И титли и купи, разбира се. Но след 4 години по мед и масло, един силен ЦСКА, а и вероятно скоро силен Левски с все по-засилените информации, че Батков скоро ще предаде клуба на хора, които имат реалните средства да го движат напред, променя всичко това.

С подкрепата зад гърба им от стотици хиляди, грандовете стават реална заплаха. Има и още два клуба – в Пловдив, които могат да бъдат такава сила, стига да има подходящите хора с отворени чекови книжки на върха им. Това е изконната карта на футбола ни – отборите, подкрепяни най-масово, са най-отгоре на пирамидата.

Берое през този сезон спечели куп мачове основно с домакинската подкрепа на града си, който е луд по футбола. Пловдив и София чакат ренесанс. 

Затова спрете с лафовете за „достатъчно сме помагали”, защото ние помним къде и на кого е помагано. И в какви количества. Поставете отборите в равни условия, нека състоятелните инвеститори решат къде да дават парите си и да видим тогава каква конкуренция ще роди това във футбола ни.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията