Астън Вила на пътя на Арсенал към историята

Способни ли са бирмингамци да объркат сметките?

Sportinglife
Sportinglife 10:25 ч., 30 Май 2015
0
438
GETTY IMAGES

След 9 години без трофей, червената част на северен Лондон най-накрая се събра на парад, за да отпразнува спечелването на ФА къп.

Това се случи точно преди година след измъчен успех над абсолютния аутсайдер Хъл Сити, а сега отборът на Арсенал посяга към втори пореден трофей в най-старата надпревара срещу Астън Вила.

Само седем тима в историята са успявали да защитят ФА къп, а при успех лондончани ще триумфират за 12-ти път в турнира и ще влязат в аналите като най-успешният отбор в неговата история.

Факти

Астън Вила е достигал 10 пъти до финал за ФА къп, а последният триумф на отбора датира от далечната 1957 г., когато е повален местният съперник Уест Бромич на полуфиналите.

Арсенал от своя страна излиза в 19-та си финална среща след 11 спечелени.

Само Джордж Рамзи с 6 трофея начело на Астън Вила има повече от Арсен Венгер, който е вдигал купата като мениджър общо пет пъти.

"Тук съм от 10 години и това е най-добрата формация на Арсенал, в която съм играл", заяви една от звездите на "артилеристите" Тио Уолкът.

Преследван от нова поредица контузии през сезона, той се завърна с хеттрик във вратата на Уест Бромич в последния кръг. А сега се надява да помогне на отбора си за нов триумф в големия финал на "Уембли".

Арсенал изправи на нокти феновете си с най-слабото си начало на сезон във Висшата лига, но постепенно Венгер и момчетата му налучкаха ритъма и завоюваха третото място пред мултимилионната селекция на Манчестър Юн.

Сега е време за последната крачка, която да осигури добро настроение на феновете през лятото.

Арсенал излиза във финала срещу Астън Вила на "Уембли" като абсолютен фаворит и това изглежда напълно закономерно, но тимът от Бирмингам вече се справи с три елитни съперници по пътя си към последния двубой, като на полуфиналите бе повален Ливърпул.

За разлика от някои други тимове в Англия, Вила с удоволствие би участвал в турнира Лига Европа, което би се случило, ако поднесе изненадата.

Букмейкърите

Арсенал отбеляза общо 8 гола във вратата на Вила през този сезон.

Лондончани победиха с 3:0 в Бирмингам през есента, след което разбиха този съперник с 5:0 в столицата.

Букмейкърите дават предпочитания на Арсенал във финала с коефициент от 1.50-1.55, докато победа за Астън Вила се котира с 6.50-7.00.

Арсенал няма да може да разчита на Даниел Уелбек, който е с контузия в коляното, но това е единственият проблем на Венгер. Алекс Окслейд-Чембърлейн, Матийо Дебюши и Микел Артета са на линия, след като се върнаха към нормалните тренировки в дните преди финала. Очаква се на вратата да застане Войчех Шчесни за сметка на Давид Оспина.

Вратарят на Вила Шей Гивън е възстановен и ще може да играе, след като пропусна поражението от Бърнли в последния кръг заради травма. Али Сисоко, Киърън Ричардсън и Джорс Окоре също са излекувани, но Киърън Кларк и Либор Козак са твърдо аут.

Последният двубой между тези два отбора за ФА къп датира от 2012 г., когато Вила се оттегли на почивка с аванс от 2:0, но през второто полувреме лондончани обърнаха с три гола за 7 минути.

Как ще бъде в събота на "Уембли"?

Всички знаци сочат победа на Арсенал, което за Англия означава, че ще бъде интересно. На Острова аутсайдерите винаги са способни да объркат прогнозите...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията