Георги Василев: Само ЦСКА и Левски могат да спрат Разград

Във футбола ни се говори все за подмладяване, но не и за цели

Георги Василев
Георги Василев 08:10 ч., 26 Юли 2016
0
1557
Lap.bg

Той е шампион с три отбора - Етър, Левски и ЦСКА. Такова чудо няма в българския футбол.

В Германия го кръстиха Генерала, защото от малкия стадион на "Старото лесничейство" направи берлинския Унион голям.

Георги Василев е един от големите капацитети в българския футбол. Малко странно, че родните отбори се дърпат от неговите качества, доказани през годините. Но дано поне слушат думите му.

Георги Василев прие да е анализаторът за футбол на "Sportinglife.bg". В началото на всяка седмица очаквайте неговото мнение по актуална тема.

Доста дълги бяха дебатите около формата на новото първенство. В петък все пак започваме с 14 отбора.

Аз съм професионален треньор, но лаик в организационните въпроси. Но бих казал така – вместо да викаме холандци, можехме да поканим Иван Вуцов. За 24 часа той щеше да ни направи първенство, група, всичко.

Дали ще е добра системата с 14 отбора, тепърва ще видим. Историята и традициите са показали, че има една доказана група с 16 тима. И тя даваше резултати. Сега, разбира се, могат да ми опонират за финансовите възможности а клубовете. Аз ще отговаря, че и преди е ималото богати и бедни.

На българския зрител повече допада групата с 16 отбора, обхваща повече райони. Факт е, че нивото ни е паднало. Интересът – също. Винаги обаче твърдя, че направихме промени - с 10, с 12, с 14 отбора. Експериментите обаче не доведоха до нищо добро. Със сигурност не сме повишили класата си, затова ми се искаше да се върнем към класиката. А не да търсим новаторство. 

Предстои интересно първенство без значение от системата му. Не съм се задълбочавал и не знам дали другаде е практика да каниш отбори, които не са се класирали със спортните си резултати за елита. Дано да се окаже печеливша формула. Като зрител пожелавам успех на всички.

Три дни преди старта първо ще видим какво ще направи Лудогорец срещу един много сериозен като традиции клуб в лицето на Цървена звезда. Не знам в какво състояние са сърбите, но вярвам в бългрски успех.

Срещу черногорския Младост отборът от Разград изнесе футболен урок. Видях пъло надиграване. Удоволствие бе да се наблюдава с каква лекота играе Луогорец. Импровизираше, създаваше предимство, позволяваше си лукса да намалява темпото. Играеше за публиката. За България този отбор е едно истинско постижение.

Когато заговорим за Левски, трябва да кажем къде е бил, какво е направил и къде е сега. Така е – „сините” играха добре срещу Марибор и в двата мача. Очевидно отборът е направил крачка напред, но тя не е досттъчна.

Марибор бе по-опитният, но не и по-класният тим. Видимо имаше повече самочувствие. Шансът е част от футбола. Левски изпусна положения, но и словенците не успяха да вкарат дузпа.

В крайна сметка Левски отпадна и това е най-важното. Ще остане горчилката от добрата игра и крайният резултат.

Обясненията и анализите трябва да направят хората на „Герена”. Щом обаче са спрели още в първия съперник, не са напреднали много.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията