Renault може да купи Lotus другата седмица

Преговорите трябва да приключат до неделя вечер

Sportinglife
Sportinglife 10:05 ч., 29 Май 2015
0
80
GETTY IMAGES

Първата и най-сериозна стъпка от завръщането на автомобилния гигант Renault във Формула 1 може да стане факт още следващата седмица.

Според няколко независими източници Renault преговаря за купуването на тима Lotus от Жерар Лопес и сделката може да приключи до края на седмицата.

През 2010 Renault продаде контролния пакет акции в отбора си във Формула 1 на Жерар Лопес и компанията му Genii Capital, а от 2011 тимът се казва Lotus.

Според различни информации в сделката от 2010 има клауза, която позволява Renault да си върне тима, но срокът по тази клауза изтича на 31 май. Което обяснява активността около този отбор във Формула 1.

След оттеглянето на Renault Lotus е в почти перманентна криза, а тимът беше напуснат от двете си големи звезди Кими Райконен и дизайнерът Джеймс Алисън, като сега и двамата са във Ferrari.

Преди две седмици главният изпълнителен директор на Lotus F1 Матю Картър заяви, че акционерите в тима са гласували против продажбата му, но това не успя да потуши спекулациите.

Жерар Лопес се появи в падока в Барселона – едно от редките му посещения на Формула 1 този сезон, за разлика от предишните години и от тима изтече информация, че по време на Гран при на Испания преговорите с Renault са навлезли в решителната си фаза.

Преди време Сирил Абитбул, който е шеф на програмата на Renault за двигатели във Формула 1 потвърди, че компанията обмисля бъдещето си в световния шампионат и обясни, че може да се случи всичко: Renault може да остане като доставчик на мотори, да се върне като конструктор със собствен тим или напълно да се изтегли от надпреварите.

Според италианското списание Autosprint планът за обратното изкупуване на акциите на Lotus и стратегията за завръщането на Renault във Формула 1 е разработена от Реми Тафен, един от хората в Renault, които отговарят пряко за световния шампионат и се очаква начело на тима да се върне Боб Бел.

Предполага се, че до неделя вечер може да се знае как са приключили преговорите с Лопес и Genii.

Големият шеф на Renault Карлос Гон беше сред най-важните гости на Гран при на Монако, а според източници на френските медии преговорите за Lotus са навлезли в „решителната си фаза”.

Предполага се, че двата екипа преговарящи се водят от Лопес и Абитбул, тъй като те са най-добре запознати с материята.

В момента имиджа на Renault във Формула 1 страда от проблемите с новите V6 турбо мотори и постоянните оплаквания на бившите световни шампиони от Red Bull, които се оказаха капризни и неблагодарни клиенти.

Абитбул обясни, че проблемите ще бъдат решени, но заради ограниченията на финансирането на програмата, това ще отнеме повече време.

Първоначално се смяташе, че в Renault предпочитат да купят Toro Rosso – вторият тим на Red Bull във Формула 1, тъй като отборът няма никакви дългове, което се среща рядко в световния шампионат в последните години.

Но явно в Red Bull са сменили позицията си и Renault отново се върна към Lotus и Лопес.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията