Колко е важен новият договор на Хамилтън

Как ще се отрази на другите пилоти сделката на Люис

Sportinglife
Sportinglife 08:55 ч., 26 Май 2015
0
1764
Getty Images

Ако се абстрахираме от грешката, която допусна Mercedes в Гран при на Монако, заради която световният шампион Люис Хамилтън загуби победата в състезанието, ще видим, че една важна тема много бързо потъна в небитието.

Преди Гран при на Монако от Mercedes официално обявиха, че световният шампион Люис Хамилтън е преподписал с тима за още три години, като според няколко независими източници британецът ще заработи 120 милиона евро за срока на новия му договор.

Настоящият контракт на Люис изтича в края на 2015, а сериозните преговори по новия започнаха през февруари, като на няколко пъти бяха спирани и проточвани и новината трябваше да бъде съобщена преди Гран при на Испания, но след това се отложи за Монако.

Доста преди потвърждаването на договора директорът на тима Ники Лауда заяви, че „гарантира”, че Люис ще остане, а след като подписа Хамилтън обясни, че „никога не се е съмнявал, че ще остане в отбора”.

Оставането на Хамилтън за още три години в Mercedes има важно значение за него, за тима и за съотборника му Нико Розберг, който преподписа доста по-рано.

Но този договор ще се окаже важен и за част от другите звезди във Формула 1, за които потенциално свободното място в Mercedes имаше някакво значение. И тук не става въпрос само за Фернандо Алонсо и Валтери Ботас.

Да видим обаче как ще се отрази на другите новият договор на Хамилтън?

По-уязвим ли е Розберг в Mercedes?

Започваме с Нико Розберг, който подписа новия си договор с Mercedes в навечерието на Гран при на Германия през миналата година. От тима не поясниха за колко години е новият контракт на Нико, но според различни източници той е до края на 2016 или 2017 година, като според експертът на ВВС Андрю Бенсън договорът на Розберг е до края на 2017 година.

Сегашният договор на Люис, както стана дума, изтича в края на 2015 и това даваше на Нико усещане за сигурност, че каквото и да стане оттук нататък, той ще остане в Mercedes. Но сега ситуацията леко се променя – Хамилтън остава до края на 2018 и това поставя Нико в ситуацията на по-уязвимия пилот, ако трябва да се правят някакви промени в тима.

Ако Розберг продължи да губи от Хамилтън, както това стана в битката за титлата през 2014 и през този сезон (въпреки победата на Нико в Монако, той на практика загуби състезанието срещу Люис) или пък Нико предизвика още един спорен инцидент като този в Белгия през миналата година, може би ще е по-добре ако тимът му потърси по-силен заместник.

След инцидента на „Спа” миналата година шефът на Mercedes Тото Волф обясни пред ВВС, че тимът ще трябва да се замисли за промени при пилотите, ако се окаже, че Люис и Нико не могат да продължат да работят заедно или да спазват правилата в битката помежду си. Ако се случи нещо подобно, но Хамилтън вече е в по-сигурната позиция в сравнение с Розберг.

Кими прави крачка към нов договор

Новият договор на Хамилтън с Mercedes е добра новина за Кими Райконен, тъй като световният шампион реално е най-сериозният претендент за мястото на финландеца в Маранело.

Наскоро шефът на Скудерията Маурицио Аривабене заяви пред вестник Bild, че тимът „няма нужда” от пилот от ранга на Хамилтън, който да партнира на 4-кратния световен шампион Себастиан Фетел. Но в интерес на истината, Ferrari е единствената възможна дестинация за Люис, ако беше решил да напусне Mercedes.

И ако Хамилтън беше взел това решение, да не забравяме и информациите за намесата на Скудерията в преговорите с Mercedes при поредното им забавяне, то това щеше да сложи край на престоя на Кими при италианците.

Но позицията на световния шампион за 2007 година в Маранело все още не е напълно сигурна. Ferrari има опция да го задържи и за 2016, но не се знае дали ще я упражни и кога ще стане това. В същото време Аривабене не отрече спекулациите, че италианците вече имат предварителен договор с друг финландец – Валтери Ботас от Williams. По-късно обаче самият Ботас отрече тези предположения.

А преди старта в Монако Кими обясни, че е „много сигурен, че ще остане” във Ferrari и за следващия сезон, така че той направи още една крачка към новия си договор.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията