Луис ван Гаал

Победа в Лондон и Ван Гаал отново е като велик диктатор

Юнайтед се пребори за трите точки с упоритост и колективизъм

Sportinglife
Sportinglife 17:00 ч., 24 Ное 2014
0
59
Getty Images

Манчестър Юнайтед постигна едва първата си победа за сезона далеч от дома, но успехът над Арсенал бе достатъчен за мениджъра Луис ван Гаал да покаже, че ролята на велик диктатор му отива повече, отколкото  тази на объркан училищен инспектор, на какъвто го оприличаваха след неудачите от началото на  кампанията.

Мачът започна с отбранителен хаос за Юнайтед, но завърши с прецизност - контраатака на Анхел ди Мария и Уейн Рууни по учебник, която показа озадачаващата невъзможност на Арсенал да се справя с бързите пробиви на съперника. "Дяволите" мамят по този начин лондонския си дразнител от години - нищо ново.

Интересното обаче беше в упоритостта и задружността, която демонстрираха гостите, когато бяха поставени под напрежение.

Подобни нюанси на твърдост и упоритост видяхме и в дербито със Сити, но те не бяха достатъчни за нещо повече от минимална загуба.

Манчестър Юнайтед правеше най-слабия си старт от 25 години (16 точки от 11 мача), но се оказа на четвърто място след последния съдийски сигнал на рефера Майк Дийн. Фактът, че тимът се завърна в зона Шампионска лига нямаше как да не донесе радост на феновете, но от друга страна не може да не се отбележи, че все пак става въпрос за отбор на стойност 382 млн. паунда - най-скъпият в историята на Премиършип.

Но първата голяма победа на Ван Гаал като мениджър на Юнайтед не се дължеше толкова на екстравагантните трансферни суми на играчите, колкото на обещаващата младост и внушителните колективни усилия на целия отбор.

Кой е вярвал, че отбранителна линия с Тейлър Блекет, Пади Макниър и Крис Смолинг ще успее да се справи с нападателната мощ на Арсенал?

Да, лондончани създадоха доста положения през първото полувреме и не успяха да реализират най-вече заради блестящите изяви на Давид де Хеа, но в хода на мача Блекет и Макниър показаха защо Фил Джоунс, Джони Еванс и Маркос Рохо имат сериозна конкуренция в лицето на младоците от академията.

Късметът на гостите също беше налице.

Макниър влезе безразсъдно на Джак Уилшър и националът напусна принудително. Гибс си вкара нелеп автогол, а в допълнение се сблъска с вратаря Шчесни, който също трябваше да бъде сменен. Сякаш съдбата бе решила Юнайтед да вземе този луд мач.

"Показахме страхотен характер. Не играхме добре в някои моменти, но най-важни бяха трите точки", отбеляза Крис Смолинг, който бе нагърбен с тежката задача да командва отбраната от трима централни защитници.

"Трябваше да сме сигурни, че действаме в синхрон и се придвижваме правилно, защото в противен случай винаги съществува голяма опасност. В един момент нещата се получиха и просто трябваше да продължим в този дух", добави Смолинг, потвърждавайки думите на Ван Гаал, че схема с трима централния бранители е ефективна, само ако работят в унисон, особено срещу напорист нападател като Алексис Санчес.

"Знаем, че имаме два домакински мача, в които се нуждаем от шест точки. Тогава можем да погледнем къде се намираме в таблицата", добави Смолинг, който определи класирането в Топ 4 като "минимум за този клуб".

"Като се има предвид мениджърът и играчите, които имаме, трябва да играем по-добре, отколкото го правим и да печелим повече точки. Но вече имаме добра база с тази победа като гости и се връщаве на "Олд Трафорд" с мисъл за надграждане."

Белег за защитната нестабилност на Юнайтед през този сезон е фактът, че отборът е променил общо 14 пъти ариергарда си. Контузията на Дейли Блинд пък разби друг модел, след като холандецът бе намерил място в дефанзивната халфова линия, която в северен Лондон се състоеше от Майкъл Карик и Маруан Фелайни.

С впечатляващия Де Хеа и силното представяне на Уейн Рууни, Ван Гаал има поводи за оптимизъм.

Мениджърът рискува с 3-5-2 на "Емиратс", което от мнозина бе определено като безумно преди мача, но хазартът проработи.

В допълнение на Арсенал му липсваше умението да реализира положенията си и да се спрява с контраатаките, докато търси пътя към мрежата на противника. Защо точно Начо Монреал - най-неубедителният защитник на лондончани - бе оставен сам да се справя с бързаците Ди Мария и Рууни след брилянтния пас на Фелаини?

Юнайтед загуби само веднъж в последните си 15 срещи с Арсенал и в този контекст победата може да бъде приета за рутинна.

Но упоритостта и колективизмът бяха възнаградени и успехът на "Емиратс" изглежда като важна крачка по пътя към пълното възстановяване.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията