Следващата Линдзи

Сравненията между Вон и Шифрин стават все по-популярни

Sportinglife
Sportinglife 11:45 ч., 20 Фер 2015
0
3987
Getty Images

За Микаела Шифрин все още се говори като за бъдещето на женските алпийски ски.

„Предпочитам така, отколкото да не бъда изобщо на картата”, сподели 19-годишната състезателка.

А тя е там от 12-годишна.

Но дискусията за това до къде би могла да стигне продължава. И точно както и при други спортисти в родината й започнаха сравненията с други успешни състезателки. В случая на Шифрин с Линдзи Вон, която вече е №1 по победи в световната купа.

Това е Микаела Шифрин

Родена на: 13.03. 1995 г. във Вейл, Колорадо

Дебют в Световната купа: 11.11.2011 г.

Първа победа в Световната купа: 20.12. 2012 г.

Победи в Световната купа: 12

Подиуми в Световната купа: 21

Световно първенство: 2 златни медала

Олимпийски игри:1 златен медал

С огромен интерес всички очакваха прекия сблъсък между двете на световното първенство. Но той така и не се състоя. Вон участва в четири старта и взе само бронз, Шифрин обаче си тръгна с титла. Единственият старт, в който и двете бяха на пистата бе гигантския слалом, където Шифрин завърши на 8-о място, а Вон – на 14-о.

Според информация на USA Today от преди няколко месеца конкуренцията между двете поражда и напрежение в отношенията им.

Пред ESPN Вон отказа коментар по темата, но Шифрин категорично отхвърли подобна версия. „Няма такова нещо. Дори да го искаме и да го търсим, просто няма как да се случи, защото не се подготвяме заедно, не пътуваме заедно, изобщо никога не сме заедно”, обясни Микаела.

„Разбира се, че следя внимателно онова, което тя прави. Опитвам се да бъда обективна и да наблюдавам как работи, колко упорито преследва целите си и какъв професионалист е, особено по отношение на пързалянето”, допълни 19-годишният талант. „Освен това адаптирам това към моя собствен стил. Не го правя само аз, всички я наблюдават, защото тя е на високо ниво”.

Вон и Шифрин ще премерят отново сили по време на световната купа в Марибор, Словения, този уикенд, но реално сблъсъкът помежду им трябва да се очаква едва през следващия сезон.

За тогава Шифрин е планирала да разшири участието си в стартовете като кара в четири дисциплини и се опита да се бори за успех в световните купи.

Микаела напълно осъзнава, че това ще даде възможност за повишаване на напрежението помежду им.

„Хората обичат подобни ситуации. Вървят облози коя от нас ще победи. Но мен това не ме интересува”, философски заяви американката по адрес на съперничеството със сънародничката й.

Може би затова именно тя бе тази, която спечели титла на световното първенство.

Макар че всички очакваха това да е шампионатът на Вон. Затова бе планирано тя да участва в първите четири дисциплини, а Шифрин – едва в последните две. И въпреки че нямаше кой да я притеснява, Линдзи така и не намери своя ритъм. Нещо повече – тя напусна Бийвър Крийк разочарована след като не успя да завърши в комбинацията.

В същото време Микаела е убедена, че напрежението не може да играе роля.

„Ако си работил упорито и си се подготвил добре, няма значение колко силен е натискът върху теб, ти можеш да се представиш добре”.

Колкото и да се стараят двете обаче няма как да избегнат сравненията. 

И двете са израстнали във Вейл, състезавали са се за един и същи клуб, все още живеят там, разделени от 10 мили. Изцяло са посветени на спорта и обсебени от идеята да бъдат олимпийски шампиони. И двете имат нещо местно наречено на тях – ски писта за Вон, улица за Шифрин.

И двете са започнали като състезателки по слалом. Вон след това се ориентира към скоростните дисциплини, докато Шифрин постига всичките си успехи до тук в слалома.

„Не се интересувам от сравненията, но определено е чест да те определят като следващата Линдзи Вон. Но мисля че това е леко обидно за нея, защото тя все още е тук, все още печели. Малко звучи като: Може би трябва да помислиш за отказване, защото вече имаме следващата”, обяснява Микаела. 

Това е Линдзи Во

Родена на 18.10.1984 г. в Минесота

Дебют в Световната купа: 18.11. 2000 г.

Победи в Световната купа: 64

Подиуми в Световната купа: 109

Трофеи: 4

Световно първенство: 6 медала (2 златни, 3 сребърни, 1 бронзов)

Олимпийски игри: 2 медала (1 златен и 1 бронзов)

Какво обаче казва статистиката?

На Вон й бяха необходими 44 състезания, за да стигне до подиум в Световната купа, докато Шифрин го направи още в осмия си старт, при това когато бе едва на 16 години.

По този повод тогава Вон написа в своя блог в Denver Post: „Тя е страхотен талант и има глава на раменете си. За да постигнеш успех на тази възраст се нуждаеш от правилните хора около теб когато растеш, от талант и всичко да си дойде на мястото в точното време”.

„Има много неща, които могат да се случат. Но безспорно Микаела е много талантлива, може би най-добрата състезателка в слалома. Освен това е невероятна в гигантския слалом и наистина добра в супер G”, заяви бившия треньор на националния тим на САЩ Алекс Ходлмьозер.

„Да се задържиш толкова дълго на върха като Линдзи не е никак лесно. Както няма да е лесно на никой да подобри рекорда й по победи в световната купа. Много неща обаче могат да се случат в бъдещето”, допълни наставникът.

Едно от тези неща са контузиите.

На този етап Шифрин няма проблеми, но Вон пропусна последните два сезона заради травми и операции.

Освен това Микаела тепърва трябва да докаже, че може да се справи в скоростните дисциплини, където Вон спечели 54 от всичките си успехи. На този етап Микаела гледа на тези състезания като допълнение към участията й в слалома, но не и като възможност за основна изява.

Плановете на треньорския щаб на американския отбор бяха още този сезон Шифрин да участва в супер G в Световната купа. Неочакваният й спад в слалома обаче и липсата на призово класиране ги промени и от тима предпочетоха да се съсредоточат върху връщането й във форма.

След направените промени Шифрин успя да го постигне и в момента е на второ място в класирането за световната купа в дисциплината, докато Вон е трета.

„Ако Линдзи е здрава няма никакво съмнение, че ще бъде на върха и в следващите три години. При това и в спускането, и в супер G и в гигантския слалом”, коментира изпълнителният директор на американската федерация Патрик Римл.

„Успехите превърнаха Линдзи в суперзвезда, същото се случва с Микаела. Колкото повече печели, толкова повече фенове, спонсори и медийно внимание ще има към нея. Но пък в такава ситуация е трудно на един състезател да остане фокусиран”, допълни Алекс Ходлмьозер.

„За всяка федерация в света е мечта да има две толкова качествени състезателки, които непрекъснато се конкурират. Мисля обаче че помежду им има респект и уважение, защото могат да научат много една от друга. Те просто имат различни потребности. Нашата задача е да получат това, от което се нуждаят, за да останат на същото високо ниво”, обясни Патрик Римл. 

Източник: ESPN

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията