Какво научихме от световното първенство?

Шампионатът се оказа най-успешното първенство за Австрия от 28 години насам.

Анна Николова
Анна Николова 08:00 ч., 17 Фер 2015
0
1029
Getty Images

Световното първенство в алпийските ски е вече в историята. В последните две седмици на едно място се събраха състезатели, които вероятно никога повече няма да се състезават отново заедно.

За САЩ това бе първо домакинство на големия форум от 1999 г. Въпреки надеждите на домакините за силно представяне, №1 бе тимът на Австрия, който взе пет златни медала и общо 9 отличия.

Подновяват се стартовете за световната купа

Участниците на световното първенство в САЩ няма да имат време за почивка.

Още в края на тази седмица те ще подновят битката за световната купа. На 21 февруари в Австрия ще се състои поредния старт в спускането при мъжете.

В същия ден, но в Марибор жените ще се състезават в гигантски слалом.

Следващата седмица най-добрите алпийки пристигат в Банско за три състезания от календара на световната купа.

Няколко обаче бяха нещата, които ще бъдат запомнени от този световен шампионат.

Реваншът на Австрия

При предишния голям форум проведен извън Европа – олимпийските игри във Ванкувър през 2010 г. най-великата ски нация определено нямаше повод да бъде доволна.

Тогава австрийците взеха само четири медала, от които само един бе златен. При мъжете тимът просто не стигна до отличие.

Във Вейл и Бийвър Крийк обаче австрийците взеха своя реванш.

Шампионатът се оказа най-успешното първенство за Австрия от 28 години насам.

„Определено се представихме много по-добре от очакваното”, заяви пред Евроспорт олимпийският шампион в спускането от 1976 Франц Кламер. Той допълни, че надеждите са били за два или максимум три златни медала. Вместо това тимът си тръгна с впечатляващите пет титли.

Единственото разочарование за австрийците бе неуспехът на Марсел Хиршер в слалома в неделя. За него остава утехата, че продължава да е лидер в Световната купа и може да се превърне в първия състезател спечелил четири поредни трофея.

Суперзвездата при жените бе Тина Мазе

Очакванията преди шамионата бяха това да е първенството на Линдзи Вон. Американката пропусна последните две години заради две тежки контузии и последвали операции, но при завръщането си в Световната купа предизвика истински фурор спечелвайки пет от десетте старта, в които участва.

Линдзи обаче спечели само едно отличие – бронз в първия старт. Вместо това на сцената се появи Тина Мазе. Словенката взе три медала в първите три състезания при жените и се заговори, че може да стане втория състезател в историята и първия при жените спечелил отличия във всички пет дисциплини от проявата. Не се получи, но това не попречи на Тина да бъде в центъра на вниманието.

Една легенда си отива

Почти никой не очакваше Боде Милър да успее да се възстанови за този шампионат след здравословните проблеми, които имаше през сезона.

Легендата все пак успя, но участието му ще бъде запомнено единствено със зрелищното падане, което направи. Травмата вероятно ще сложи окончателно край на кариерата на големия Боде.

И без него обаче американците имат достатъчно силен отбор.

При мъжете новият лидер на тима определено е Тед Лигъти.

На шампионата в Бийвър Крийк той се превърна в алпиеца с най-много медали на световни първенства – седем след като спечели две отличия. Следват го Травис Ганон и Андрю Уейбрехт.

При жените Линдзи Вон е твърдо решена да остане на пистата поне до следващите олимпийски игри.

Суперталантът Микаела Шифрин, която е едва на 19 години, обаче отново потвърди, че я очаква голямо бъдеще. Все още американците могат да разчитат и на Джули Манкузо, което дава сериозен повод за оптимизъм.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията