Линдзи Вон счупи 35-годишен рекорд

Американката вече е с 62 победи в Световната купа

Sportinglife
Sportinglife 19:05 ч., 18 Яну 2015
0
1047
Getty Images

Американката Линдзи Вон показа, че независимо от дългото си отстъствие заради контузии си остава една от легендите на алпийските ски.

Въпреки трудните и тежки метеорологични условия в италианския курорт Кортина Д`Ампецо Вон спечели спускането и подобри 35-годишния рекорд на Анемари Мозер-Прьол за победи в световната купа.

И двете вече имат по 62 успеха, Вон обаче може да оглави своеобразната класация още в понеделник за когато бе пренрасрочен супергигантския слалом при дамите.

Резултатите в Кортина Д`Ампецо

Спускане, жени

Линдзи Вон (САЩ) 1:39.61 минути
Елизабет Гьоргл (Ав) 1:39.93
Даниел Меригети (Ит) 1:40.15
Елена Фанкини (Ит) 1:40.38
Тина Мазе (Слов) 1:40.56

 

„Последните две години бяха трудни, доста хора ме отписаха. Аз самата мислех, че никога няма да стигна до тази цифра и този рекорд. Не бяха малко онези, които смятаха, че няма да побеждавам отново. Но пък аз не спирах да вярвам в себе си и доказах на всички, че грешат”, коментира Вон след успеха

В Кортина Д`Ампецо тя изпревари с 0,32 сек Елизабет Гьоргл. Австрийката се движеше добре в горната и средната част на трасето, но допусна лека грешка в последната и това й костваше успеха.

„Определено условията бяха тежки. Снегът беше малко мек, но мисля че направих най-доброто, което можах. Работих упорито и да спечеля 62-та си победа пред погледа на цялото си семейство прави този ден наистина специален и ме кара да се чувствам невероятно”, отбеляза още победителката.

В италианския курорт да гледат американката бяха майка й, баща й, доведената й майка, доведеният й баща, както и по-малката й сестра Лаура.

Семейството и членовете на треньорския щаб бяха подготвили специални фланелки за случая, на които пишеше: „Поздравления за нашата златна Линдзи!Невероятна!”

„Мисля че да постигна победа №62 бе много важно. Сега чувствам, че съм все по-свързана и по-близо до първото място. Така че просто ще се опитам да продължа да печеля състезания и да остана в ските още три години. Това са страшно много стартове, ще опитам да дам най-доброто от себе си”, обясни Вон. Така американката за пореден път потвърди, че ще остане в ските поне до следващите зимни олимпийски игри.

Досегашната рекордьорка при дамите - австрийката Анемари Мозер-Прьол постигна своите 62 победи в периода 1970-1980. При мъжете рекордът се държи от Ингемар Стенмарк, който има 86 успеха в Световната купа.

„Малко е разочароващо, че всеки иска да говорим за рекорда. А аз просто искам да се съсредоточа върху ските. Фокусирана съм върху настоящото и съм щастлива, че това вече е зад гърба ми. Мога да продължа напред, да се старая да давам най-доброто от себе си и да печеля”.

Класиране, Световна купа, жени

Тина Мазе (Слв) 922
Михаел Шифрин (САЩ) 605
Анна Фенингер (Ав) 561
Фрида Хандсдотер (Шв) 459
Катрин Зетел (Ав) 450

Вон бе близо до подобряването на рекорда още преди две години, но се контузи по време на световното първенство.

Наложи се да бъде оперирана, а при опита си да се завърне преди игрите в Сочи, получи нова контузия и претърпя още една операция.

„Опитвам се да прескоча границите, да се пързалям като мъжете. Понякога това не сработва и се случват инциденти. Това е част от спорта. Но няма да променя нищо, защото това е моят начин на мислене – или стигаш до върха или си отиваш вкъщи”, обяснява Вон.

„Когато имаш върхове и спадове, възприемаш върховете като нещо специално. Последните ми няколко победи бяха невероятни”, допълва .ски легендата.

Това всъщност бе третият успех на Линдзи през сезона и всичките са постигнати в спускането. В Кортина тя има вече осем победи. И определено тази не бе постигната лесно.

„Не бях много бърза на върха. Но нямам обяснение защо. Но подобрих скоростта си към финала и точно там спечелих състезанието”, обясни американката. Основната й конкурентка – Елизабет Гьоргл бе категорична. „Интересувам се от състезанията и конкуренцията. За статистиката обаче не ми пука”.

Успехът на Линдзи бе приет апатично и от публиката. Реакцията им обаче бе обяснима заради присъствието на местна представителка на подиума. Големият празник за Линдзи ще е след десетина дни когато в САЩ започва Световното първенство.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията