Нарекоха го Мача на века

47 години от незабравимия полуфинал Италия - Германия, превързаната ръка на Кайзера и гола на Златното момче

Sportinglife
Sportinglife 07:00 ч., 20 Юни 2017
0
5388

Но 102 444 зрители на "Ацтека" и 51 261 на "Халиско" не искат Германия на финал. С изключение на десетина хиляди немци, пътували до Мексико за мачовете на своите.

В чашата на великия стадион е горещо от първите минути. Реферът Артуро Ямазаки Малдонадо - перуанец, който свири под флага на страната-домакин, се налага да се намесва заради здрави респектиращи влизания на твърдите момчета в двата тима - Тарчизио Бургнич от Интер не си поплюва, но и германецът Карл-Хайнц Шнелингер, който играе в Милан, не е нежен със съперниците.

В 8-ата минута левачката на Роберто Бонинсеня пронизва немската врата - 1:0, с много точен удар, който среща и гредата, преди да влезе покрай безпомощния Сеп Майер.

Германия натиска, а през второто полувреме в игра влизат Зиги Хелд и крилото-магьосник Стан Либуда, който е развинтил българите в мача от груповата фаза (5:2). Натискът става свиреп, но безрезултатен. Като цяло мачът до средата на второто полувреме е доста постен откъм зрелище.

"Хората понякога забравят колко обикновени бяха първите 70 минути", спомня си Кайзер Франц Бекенбауер, който предвожда щурма на своите, изнасяйки топката в типичен стил дълбоко в италианската половина.

Драмата започва, след като Кайзера пробива и е съборен, но реферът вади нарушението отвън - а повторенията ясно показват, че е дузпа. Германците са бесни, а в добавка Бекенбауер е с извадено рамо и дълго му оказват помощ. Няма повече смени. Трябва да играе така или ФРГ да остане с 10 души. Никога!

Превързват някак ръката на Франц и той остава на терена, с което изведнъж сякаш се вливат нови сили на всемогъщите Зеелер и Мюлер в атака и фамозния плеймейкър Оверат. Уве и Герд не си говорят в разгара на това лято. Имат личен конфликт. Което не им пречи да творят гол след гол заедно на Мондиала. Мюлер забива два хеттрика по пътя към полуфинала, като половината попадения са след асистенции на Зеелер.

Но на "Ацтека" минутите минават... Няма изравняване. Коментаторът Ернст Хюберти по германската телевизия казва пророчески: "Може би отново някой защитник трябва да се намеси, както през 1966-а". Тогава на финала срещу Англия в 90-ата минута Волфганг Вебер вкарва за 2:2 и праща мача в продължения.

Центриране отляво, а от въздуха Шнелингер засича топката в мрежата, и то във втората минута след 90-ата, добавени заради контузията на Бекенбауер. "Шнелингер, точно Шнелингер от всички на терена", крещи Хюберти. Това остава единственият гол на бранителя за мачовете му в Бундестима. Италианците са отчаяни, ще трябва да играят още 30 дълги минути, а са държали победата в ръцете си.

Най-великите 30 минути в историята на световните първенства.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията