Рожденикът Димитров и пречупването на магическото 6

На 16 май той навършва 26, има 376 мача в ATP тура и 6 титли в него. Време е за трофей №7, както и за 7 мача в турнир от Шлема

Динко Гоцев
Динко Гоцев 08:15 ч., 16 Май 2017
0
1509
Стоян Георгиев

На 16 май Григор Димитров навърши 26 години. Време е за кратко празненство в лагера на българина, защото в света на големия тенис времето за неща, встрани от тениса, никога не стига.

16 май, 26 години... Шестиците станаха две. И има още, ако опитаме да пречупим развитието на българина в този момент през погледа на числата и цифрите.

Къде е Григор на 26? Колко високо е в ранглистата? Доколко е реализирал от огромния си потенциал?

Ами... Някъде по средата би следвало да е. Ако гледаме развитието на феномените в световната игра, Рафа Надал стана №1 на 22, Федерер - на 23, а Ноле Джокович - на 24. Разбира се, това при условие, че продължаваме да живеем в света, в който "Григор задължително в някакъв момент трябва да е №1 в ранглистата".

А такова нещо в спорта няма. И да го сравняваме с феномени като тези тримата, не е много честно.

Григор има зад гърба си вече 376 мача в турнири на ATP и 6 титли (още две шестици).

В понеделник вечер отпадна в Рим от Дел Потро, като му идеше да си счупи ракетата от яд - че и го направи даже. На нас пред телевизорите също ни идеше да трошим, но... Сезонът на клей може и да не върви добре, но годината е положителна за Димитров.

Остава да разчупи тази магия на "6" - да вземе титла №7 още тази година, да изиграе не 6, а 7 мача на турнир от "Голям шлем", което ще значи, че е стигнал финала. Полуфинал вече знае как се играе - тоест, пак е стигал до тази "шестица".

Според букмейкърите полуфинал е достижим още на "Ролан Гарос"...

Ние все повече трябва да привикваме, че в тениса, както във всеки спорт, победите и загубите са като двете страни на бисквитките, слепени с някакво шоколадено нещо, по които децата са луди. Настъпват се седмица след седмица... Редуват се.

Освен ако не си Рафа на червено или... Федерер на каквото и да е.

Григор върви по трудната крива в един свят на суперзвезди, постоянно никнещи нови, надъхани и страхотни като потенциал играчи и се развива в него.

На 26 години е - вече не хлапе, не "нашият Гришо", но в никакъв случай не и ветеран, презрял за големи дела.

Тази година ще счупи поне една от шестиците, бъдете сигурни.

На рождения му ден - да е жив и здрав. И да продължава, както досега, да пълни със смисъл една от великите фрази на Робърт де Ниро от "История от Бронкс": "На този свят няма нищо по-лошо от пропиления талант".

Григор не пилее неговия. В световния елит е, и то вече утвърдена величина там. 

Остава да пречупи магическото 6 и да опита да изпълни голямата си мечта, за която говори и преди 2 месеца в София.

Тогава чухме и си записахме коя е. На рождения ден - пожелаваме му я.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията