Един автогол и шест изстрела. Футболът го уби

Историята на колумбийския защитник, който загина заради един автогол

Sportinglife
Sportinglife 09:40 ч., 25 Яну 2017
0
9599

Ескобар не се сърди. Мислите му са за силно представяне на световното, за това какво ще стане с Атлетико Насионал, изоставен финансово след смъртта на Пабло Ескобар месеци по-рано. А в личен план - през октомври му предстои сватба с доктор Памела Каскардо, годеницата му от близо четири години.

Изобщо - световното идва в напрегнат момент, а и нищо около отбора не е наред...

Матурана разказва:

"Заминахме за Щатите без вратаря ни Рене Игита, който бе в затвора, защото бе посетил Пабло Ескобар месеци преди смъртта му.

Това бе първият удар.

След загубата от Румъния с 1:3 на старта, ни информираха какво става в родината. Наркобароните, които властваха след Ескобар, бяха заложили много пари за наша победа. 48 часа след мача с румънците дойде вестта за брата на Чонто..."

Братът на защитника Луис Ернандо Ерера, наричан Чонто, загива в катастрофа край Меделин. Доста съмнителен инцидент, при който камионът, който го удря, изчезва от местопроизшествието. Ерера е смазан психически, но настоява да остане на световното.

Мачът с Щатите е втори поред в групата и става решителен за колумбийците, а отборът е в ужасно състояние психически.

"Тогава нанесоха удара със записа - разказва Матурана. - Прибрахме се в хотела от тренировка и слязохме в залата да гледаме записи на американския отбор. Някой обаче бе програмирал друга касета във видеото. И се появи някакъв маскиран тип, който заплаши: Ако Барабас бъде титуляр срещу САЩ, целият отбор ще бъде избит в Колумбия."

Барабас е прякор, също като Чонто - името му е Габриел Хайме Гомес, важен полузащитник в схемата на Матурана и ... естествено, играч на Атлетико Насионал от Меделин. Още един любимец на покойния Пабло Ескобар, след чиято смърт властват конкурентите му - явно и във футбола.

Треньорът пита играчите какво да прави, а Барабас Гомес твърдо заявява - няма да играя и да рискуваме живота на всички.

"У дома убиват, знаете го. Не се шегуват", казва халфът.

На следващия ден - 22 юни 1994-а, в Пасадена колумбийците доминират тотално, но в 35-ата минута Джон Харкс започва контраатака отляво за домакините. Центрира, а Андрес Ескобар се хвърля да избие топката и я вкарва във вратата си.

Минаха 20 години, преди сестрата на Андрес - Мария, да разкаже какво е почувствала в този момент.

"Синът ми, който тогава бе на 9, се обърна към мен и ми каза:

Мамо, сега ще убият Андрес!. Аз му отговорих, че няма да се случи нищо такова, никой не убива хората заради грешки. Но вътрешно усещах, че ще се случи нещо ужасно."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията