Трепни, фудбале!

Контент-анализ на видеото, посланието на лирическия герой и влиянието му върху играта у нас

Динко Гоцев
Динко Гоцев 09:00 ч., 15 Яну 2017
0
15453
Lap.bg

Не е далеч сензационното оформяне на алтернативен национален отбор, след като Валери Божинов закодирано "прати повиквателни" на каре аса, пренебрегвано за официалния държавен тим, точно както и нападателя на Партизан.

Божинов използва романтичната балада на Цеца Величкович "Трепни", за да разтрепери футбола ни. Или както би казала самата изпълнителка от грандиозен за Балканите магнитуд - "фудбала".

Това, което за мнозина е просто майтап на Валерката, всъщност е завоалиран зов за промяна в играта у нас.

"Идва Божигол, трепни Тони Найка, Иконата, Асенчо Таксито и Владо Гаджев..."

Така пее Валери във видеото, като имената са разбъркани, изреждат се след творчески паузи... типични методи за замаскирано като безобидно аматьорско клипче в интернет, уж закачка с приятели.

Всъщност - очевидно бунт срещу отказа на втори селекционер на събере в националния ударната ос Гаджев-Благо Георгиев-Божинов, подкрепяни от Тони Найка и Асен Таксито - доказани играчи с високо октаново число във футбола на малки вратички.

"Трепни" е хвърлена ръкавица за футбола ни като цяло. Нещо като "дръж се земльо, шоп те гази". Един вид - ще разтърсим футбола с класата си, ние, отхвърлените.

В зимното време на скука, когато двата гранда се раздвижват само за трансфер на Тони Огнянов, Божинов възпява Тони Найка. Един вид - иронизиране на нивото... Очевидно е. "Истинският Тони", ако щете.

Много добро попадение от арсенала със създаване на паралел, който да илюстрира разликата в полза на алтернативното, възпято от лирическия герой.

А намекът за Таксито е ясен: В Англия, когато се смята, че времето на някого е изтекло, се използва фразата "такси за... Х". Например, ако националният падне, вестниците пишат: "Такси за Саутгейт" - да си го прибират.

Е, за кого е таксито? За селекционера или хората, които ръководят футбола? Божинов поживя на Острова и тия игри на думи са му от ясни по-ясни.

Великолепна препратка към чужди култури, в случая островната, от страна на многопластовия творец Валери.

Да не говорим, че уж случайно (няма случайности!) точно в дните преди да изпее хита на Цеца Валери, в английския си клуб Ковънтри един от заверата - Владо Гаджев се изруси до бяло - очевидна форма на протест, популярна от десетилетия.

С две думи - действа се в пълен синхрон.

Очаквайте до часове и реакция в някоя от социалните мрежи и на Иконата, естествено - Благой Георгиев.

Изобщо не е изключено преди време, когато бе хванат да дълбае из стените на Колизеума с монета, всъщност да не сме разбрали цялата истина. Там Иконата може да е надраскал текста на песничката, за да бъде разпространен пожара на протеста и в Италия.

Две големи футболни нации, въвлечени за каузата на революционерите - Англия и Италия.

Никак не е трудно са схванем посланието. Не си мислете, че Валери е някой несложен персонаж, който лековато си пее и просто се закача с момчетата от компанията. Наложеният в пространството стереотипен образ на автора на посланието в случая работи за него. Подценяват го.

Но при него винаги има скрито послание. В този случай не е чак като "въздухът да трепери", както е написал Вазов.

Но "фудбала" - да.

Защото една силна петица с голямо присъствие в общественото пространство и футболните среди очевидно търси промяна.

* Всички възможни изводи, които случайно може да опитате да си направите, четейки този текст, са стопроцентово губене на време.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията