1000 пъти Тони Пюлис - бруталният футболен реалист

Отборите му никога няма да играят като Барса, а "играчите днес са филмови звезди"

Sportinglife
Sportinglife 11:30 ч., 24 Сеп 2016
0
1169

Навсякъде стилът му не се променя - корав тип, който иска отборите му да са трудни за побеждаване. И успява.

Футболистите му здраво стъпват, скачат, удрят понякога, ритат топката надалеч, бият тъчове от центъра в наказателното поле (Рори Делап е негово откритие с 45-метровите си хвърляния)... Но не падат лесно от никого.

Никога като играч или треньор не е изпадал, независимо в коя лига играе тимът му.

Не е и печелил трофеи, като не броим една титла на трета дивизия като играч и една като мениджър, но те не са точно елитни купи в играта.

Запален привърженик на катеначото, чете биографиите на Нерео Роко и Еленио Ерера, защото осъзнава, че няма нито капацитета, нито аурата и влиянието да играе друг тип футбол.

Нито пък играчите в клубовете, които е орисан да води. И адаптира това, което има като потенциал, с възможно най-солидната система на игра, за да са тимовете му кошмарен съперник.

Видял е достатъчно, за да има мнение за най-ключовите процеси в играта. И за това как тя се е изменила от неговото време на футболист, старта му като мениджър и днес, в задъханата ера на модерния футбол.

"Играчите имат различен живот в наши дни - каза Пюлис преди 1000-ия си мач. - В един свят, в който получават всичко веднага и по много, е трудно да имаме контрол над тях. Те са филмови звезди.

Висшата лига не е реалният живот. Някои цени на играчи са абсурдни, цялата обстановка и лудост около мачовете е нереална.

Светът се е променил като цяло, хората също. Днес мои колеги, които преди 20 години щяха да са доволни на това да са чираци на някой мениджър, получават работата веднага, ръководят нещата. Невероятно е.

Всичко е различно. Навремето имахме ITV и BBC - ако седнеш да гледаш телевизия. Днес има милиони канали, чудиш се какво да превключиш.

Купуваш си нов телефон, но след два месеца има нов модел и пак си първи на опашката. Всичко това е нереално, необяснимо за мен.

Футболът не прави изключение, променил се е драстично. Но аз продължавам да го обичам.

Щастлив съм, че животът ми мина в тази игра."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията