Как Доктор Кой откри Острова

Йозеф Венглош стана първият чужденец - мениджър в елитната дивизия на Англия преди 26 години

Sportinglife
Sportinglife 19:25 ч., 20 Сеп 2016
0
1566

В дните преди 1 октомври 2016-а английският футбол отбелязва годишнината на Арсен Венгер - 20 лета, откакто се появи на Острова и промени представите за подход към играта и стил в нея. Чужденец-пионер, както е наричан французинът.

Но не той проправи пътя на треньорите от континенталната част на Европа към родината на футбола.

В началото бе един доктор.

През 1990-а Дъг Елис, президентът на Астън Вила, имаше нужда от сериозна фигура за заместник на напусналия мениджър Греъм Тейлър, който поемаше националния тим на Англия.

Думата "сериозна" едва ли е на най-подходящото си място в едно изречение с личностите на двамата споменати. Все пак на боса на Вила му викаха Дедли (Смъртоносен - за мениджърите), а на Тейлър - Ряпата.

Та след като се разделиха, фаворити за поста станаха Джери Франсис, Артър Кокс и Дейвид Плийт. Така поне смятаха букмейкърите, местните вестници и феновете.

Елис имаше други идеи. Той иска да изненада всички по примера на Саутхемптън от 1980-а, когато клубът пази в тайна привличането на Кевин Кийгън толкова добре, че успява да шокира журналистите на свиканата пресконференция, като звездата влиза в стаята. В онези години такива работи бяха възможни.

"Някой знае ли кой е този?", започва президентът на Вила на неговия брифинг-изненада, когато трябва да представи новия мениджър.

Пълно мълчание. Журналистите не познават човека до него.

А той е доктор Йозеф Венглош, 54-годишен треньор от Чехословакия (тогава), който преди месец е извел страната до четвъртфинал на Мондиал 1990.

Роденият в Ружомберок, Словакия треньор има докторска степен по Физическо възпитание със специализация по Психология. В родината му го считат за тактически гений, за отличен познавач на футбола. В Източна Европа репутацията му е отлична, но това са годините, в които Желязната завеса едва се повдига.

На Острова ръката на Дъг Елис току-що я е подръпнала във футбола - Венглош се превръща в първия мениджър извън Обединеното кралство, оглавил тим от английския елит.

"Той е най-добрият треньор на Европа", казва Елис, но не успява да стигне до заглавията с това изречение. Онова с "кой е той" повече допада на журналистите и на другия ден вестниците лепват на Венглош прякор Доктор Кой.

Doctor Who е ловка игра на думи - хем е доктор, хем не е ясно кой е (Елис сам пада в капана), а и по това време герой с такова име е хитов от научно-фантастичен сериал на BBC. Нищо общо с онзи от по-късните години на HBO.

А и името му, изписано на латиница, е Joseph, та Doctor Who прелива и в Doctor Jo. Изобщо - дай им на английските медии да си играят на думи, да се забавляват и да чупят имена и прякори.

И чехословашкият Доктор Кой получава не най-добрия старт, поне в медиите.

Венглош по това време вече е видял страшно много във футбола. След кариерата на играч, минала изцяло в Слован, тръгва по света да се учи на треньорски занаят.

Сидни Прага - отбор от чехи и словаци в аматьорската австралийска лига, му дава първите стъпки в тази работа. Прибира се у дома, за да е селекционер на младежкия тим на Чехословакия в началото на 70-те, а след това прави любимия Слован два пъти шампион като наставник.

През 1975-а става асистент в националния отбор на Вацлав Йежек и се прегръщат горещо след дузпата на Антонин Паненка, направила тима европейски шампион през 1976-а.

Води сам Чехословакия от 1978-а до 1982-ра, взима бронз на Евро 1980. Име е. Поне за европейците, особено за тези в Източната част на континента.

През 1990-а Венглош пак е начело на Чехословакия на италианския Мондиал, като тактиката на неговия отбор впечатлява Дъг Елис - всички докарват топката до халфовете Моравчик и Кубик, за да стрелят те отдалеч, или подават по въздуха на огромния Томаш Скухрави, който мачка съперниците и вкарва с глава.

Изглеждаше идеално като за Вила.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията