Касапинът от Билбао

В дома на Андони Гойкоечея най-гордо изложени са обувките, с които счупи крака на Марадона

Sportinglife
Sportinglife 15:10 ч., 08 Авг 2016
0
7168

Двата отбора трябва да играят на финал за Купата на краля, а две седмици по-рано Марадона получи червен картон срещу Еспаньол в първенството. Ако наказанието е 2 мача, пропуска финала.

Но федерацията обяви - Диего е аут за един двубой. Баските изригнаха, а Хавиер Клементе нарече решението "престъпление". Тогава се намеси Меноти, който каза, че му е дошло до гуша от номерата на Билбао и "Барса е готов да отвърне на агресията с агресия".

Денят е 5 май 1984-а, а стадионът не може да бъде по-добре подбран - "Сантяго Бернабеу". Домът на Реал стана арена на най-кървавата битка между двата останали ъгъла в един триъгълник на омразата.

Над 100 000 изпълниха стадиона и атмосферата бе тежка. В 13-ата минута нещата станаха по-опасни, след като Ендика вкара за Билбао и каталунците озверяха. Барса натисна, но напразно - нямаше по-добър отбор в Европа по това време в това да пази резултат, от този на Клементе.

Последният съдийски сигнал не сложи край, а начало на битката. Резервата на Атлетик Мигел Анхел Сола приближи Марадона и му направи жест с ръка, който значи само едно: "Шибай се!".

Диего го атакува с удар от каратето, който нокаутира и приспа съперника по гръб на тревата безжизнен. Аржентинецът уцели с лакът още един противник в лицето, след което вече нищо не можеше да спре боя.

Ритник в гърдите на Диего. Двама негови съотборници го спасиха с еленски скокове в главите на атакуващите баски. И - аха Марадона да се спаси от сцената, която сам създаде, се появи Гойкоечея. Летящ и надъхан, както винаги, за да вреже бутонката си в бедрото на аржентинеца - белег, който остава и досега на крака на Марадона.

Едни от най-удивителните сцени в историята на футбола продължиха над 2 минути. Заснеха я тв камерите, иначе едва ли днес бихте повярвали на написаното тук.

За щастие това бе последният път, когато Диего и Гойко се срещнаха, защото Барса продаде съкровището си на Наполи.

Една от причините - темпераментът му, както и враждата с Билбао, която можеше да доведе до още инциденти, контузии и лош имидж на клуба.

На 60 години днес Андони Гойкоечея гледа гордо обувките, прибрани в стъкления куб - най-скъп футболен експонат. С тях той счупи глезена на Марадона и спечели завинаги баските, които го превъзнасят като герой.

За всички останали си остава Касапинът от Билбао - символ на една епоха в испанския футбол, която не липсва на никого.

Източник: These Football Times

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията