Касапинът от Билбао

В дома на Андони Гойкоечея най-гордо изложени са обувките, с които счупи крака на Марадона

Sportinglife
Sportinglife 15:10 ч., 08 Авг 2016
0
7171

През сезон 1981-82 г. Бернд Шустер бе като рус Бог по терените на Испания.

Той и топката адски си допадаха, а феновете дори на най-враждебните стадиони аплодираха уменията на германеца - бърз, техничен и умен, играч от друго измерение.

Докато не срещна Билбао.

Гойкоечея не опита да спечели топката в онази вечер. Той просто изчака пристигането му с крак, изпънат срещу него в областта на коляното му. Атаката бе прекратена. Мачът за Шустер - също.

Всъщност, бяха скъсани връзките на коляното му и той не игра около 9 месеца. На практика това приключи и сезона на Барса, която водеше по това време с пет точки на върха, но загуби титлата за сметка на Реал Сосиедад. За да е пълна катастрофата, Шустер пропусна и световното в Испания през 1982-ра.

Каталунската преса беснееше, а дори тази в Мадрид се възмути на покушението. Фенове от Каталуния му издаваха "смъртни присъди" с писма по пощата. Лицето на Гойкоечея (както обикновено) не издаде да е притеснен.

Когато Барса срещна Билбао две години по-късно, на 24 септември 1983-а, Шустер толкова бе обсебен от желанието да си отмъсти, че се наложи в съблекалнята преди мача да бъде специално предупреден от всички съотборници - концентрирай се върху играта.

Това си беше футболна война. В седмицата преди нея Сесар Луис Меноти, треньор на Барселона, и Хавиер Клементе (колегата му от Билбао), не говориха за футбол. Иронични подмятания за стила на съперника, обвинения в манипулиране на съдиите и пресата, защита и атака на извършеното от Гойкоечей две години по-рано... Това бяха темите.

Барса водеше с 3:0 след час игра и изглеждаше, че спорът е решен с футболни аргументи - ясно и неопровержимо. Шустер бе излязъл на терена с три цели:

- победа за отбора

- лично добро представяне

- да контузи Гойкоечея

Оставаше само третото, а времето си течеше. Германецът се вряза в бранителя на Билбао, който падна като покосен. Стадионът изригна в овации при гледката - "Камп ноу" искаше кръвта на Гойко.

Но баскът не бе наранен, а просто разярен повече. Тогава дойде онзи момент, който светът няма да забрави никога.

Гойкоечея мина целия терен да гони Шустер за една топка, но не се стигна до сблъсък. Искрите горяха, а най-близо бе Диего Армандо Марадона, който застана между двамата и каза няколко думи, за да ги успокои.

В своята автобиография великият Диего пише: "Спокойно, Гойко. Губите с 0:3, а сега и ще ти дадат картон за нищо", това му казах. Как го приел баскът ли? Вероятно като подигравка...

Андони Гойкоечея действаше по прост закон: За всеки опит да му се правиш на техничен получаваш зверски ритник и си късметлия, ако станеш прав след това.

Източник: These Football Times

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията